Hommage à Milan Rúfus

Hommage à Milan Rúfus

Tentoraz bude Príbeh na týždeň patriť Milanovi Rúfusovi, ktorý by mal  presne dnes 90 rokov. Pokúsime sa nájsť odpovede na otázky, aký to bol človek a aký básnik, odkiaľ pochádzal a čo nám jeho básne môžu dať. Kata Martinková bola v jeho obci, rodnom dome, v škole, do ktorej chodil, a rozprávala sa aj s priateľmi, s manželkou, dcérou Zuzankou. Náš príbeh začíname otázkou - kto bol Milan Rúfus? 

Hommage à Milan Rúfus - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj v ďalšej časti Príbehu na týždeň sa venujeme Milanovi Rúfusovi, ktorý by sa v týchto dňoch dožil svojej deväťdesiatky. Dnes sa pozrieme na jeho poéziu. Kata Martinková pátrala po jej forme i obsahu. Začíname však pri talente.

Hommage à Milan Rúfus - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý tento týždeň sa venujeme osobnosti básnika, esejistu, vysokoškolského pedagóga a predovšetkým veľkého človeka Milana Rúfusa. Jedným zo základných pilierov jeho tvorby je vrúcny vzťah k domovine, k svojej obci. Kata Martinková  teda navštívila aj jeho rodisko.

Hommage à Milan Rúfus - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jednou z významných tém, ktorým sa Milan Rúfus venoval je - viera. Boh bol preňho východiskom i výsledkom, napríklad i v jeho vzťahu z postihnutou dcérou Zuzankou. Aj tieto témy zachytáva v našom príbehu Kata Martinková.

Hommage à Milan Rúfus - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záverečnú časť nášho príbehu venujeme odkazu Milana Rúfusa a jeho poézie ...čo nám jeho verše môžu dať dnes? Kata Martinková zašla do základnej školy Milana Rúfus v Závažnej Porube.

Hommage à Milan Rúfus - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autorka: Kata Martinková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame