Hvezdáreň v Hurbanove – 150 rokov

Hvezdáreň v Hurbanove – 150 rokov

Zo zeme vyzerajú ako maličké svetielkujúce bodky, ale v skutočnosti sú to vesmírne objekty obrovských rozmerov. V Príbehu budeme pozerať do diaľok vesmíru a na chvíľu sa tak priblížime ku hviezdam a galaxiám, ktoré zaujímajú ľudstvo od nepamäti. Slovo má Eva Pribylincová.

Hvezdáreň v Hurbanove 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa v noci zadívame na oblohu, môžeme pri dobrej viditeľnosti spozorovať hmlistý pás - Mliečnu cestu. Slnko krúži okolo jej stredu. Čas obehu, za ktorý sa opäť vráti do pôvodnej polohy je vyše 200 miliónov rokov a toto časové rozpätie sa nazýva „kozmický alebo galaktický rok“. Na Slnko si posvietime aj s našou najstaršou hvezdárňou v Hurbanove, ktorá tento rok oslavuje 150-te výročie svojho založenia, pokračuje Eva Pribylincova.

Hvezdáreň v Hurbanove 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je krásne pozorovať hviezdy na nebi, ale najskôr treba všade zhasnúť. Aj takto zjednodušene môžeme pomenovať problém, ktorému sa venujú odborníci z mnohých odborov: astronómovia, ekológovia, energetici, ornitológovia, ale aj neurológovia, či dopravní technici. V dnešnom príbehu si okrem iného povieme, prečo potrebujeme tmavú, hustú, naozaj čierno-čiernu tmu. Slovo má Eva Pribylincová.

Hvezdáreň v Hurbanove 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove je spoluvyhlasovateľom 11. ročníka medzinárodnej fotografickej súťaže so zameraním na problematiku svetelného znečistenia. Volá sa  „Svieťme si na cestu...nie na hviezdy“ a viac k téme sa dozviete aj v našom príbehu Evy Pribylincovej.

Hvezdáreň v Hurbanove 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek tomu, že za posledných sto rokov sa urobili úžasné objavy, pre vesmír platí známe sokratovské „Viem, že nič neviem“. Spomínané slová potvrdí aj Branislav Sitár, jadrový fyzik a bývalý viceprezident Európskej organizácie pre jadrový výskum CERN v dnešnom príbehu Evy Pribylincovej.

Hvezdáreň v Hurbanove 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Eva Pribylincová; Foto: PIXABAY/Genty

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame