Štúdio svet – 17. 5. 2014

Štúdio svet –  17. 5. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Nina Krajčovičová
14-ročný zdravotník

Vojny a konflikty sú najmä o utrpení, ale aj o hrdinoch. Nehovoríme však o vojakoch, ale o obyčajných ľuďoch, z ktorých hrdinov spravil osud. Sýrska občianska vojna radikálne zmenila život aj 14-ročného Mohameda Asafa. Je to chlapec z Aleppa, jedného zo sýrskych miest, ktoré najviac poznačil trojročný konflikt. Mohamed – prakticky ešte dieťa, pracuje ako zdravotník v nemocnici v Aleppe. Pohľad na krv je preňho každodennou realitou.

14-ročný zdravotník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Hungarovízia

Uplynulý týždeň spôsobila skutočnú revolúciu na internete rakúska bradatá speváčka, ktorá zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízie. V tieni tohto celokontinentálneho song contestu bojovali o popularitu – trocha iní – pesničkári aj v susednom Maďarsku. Ich súťaž nazval Gregor Martin Papucsek Hungarovíziou – s „košútovskou“ pesničkou o regimente, Krajinou úsmevov – to je slávna Lehárova opereta, fehérvárskymi husármi z ľudovej odrhovačky, no a s pravdepodobným víťazom v kategórii maďarských umelých piesní na počúvanie, to sú tzv. „halgatá“: Agátovým radom... Nasleduje politicko-pesničkový megamix:

Hungarovízia Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Nelegálne bane v Latinskej Amerike

Banské nešťastie v Turecku pripravilo tento týždeň o život stovky baníkov. K nehodám v baniach dochádza pomerne často aj v iných kútoch sveta. O niektorých sa verejnosť ani nedozvie. Nielen preto, že sú malé, ale aj preto, že sú nelegálne. Nie je to len zlý vtip, keď počujete, že pod zemou uviaznutí kopáči ani len nechcú vyjsť von zo strachu, čo s nimi spravia úrady. Nelegálne bane sú v Latinskej Amerike novým Eldorádom. Príjem z nich je niekde dokonca vyšší ako z obchodovania s narkotikami.

Nelegálne bane v Latinskej Amerike Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peter Valovič
Údolie mesiaca

Údolie mesiaca – Wadi Rum je nekonečné územie červenej púšte na juhu Jordánska, západne od Sinajského polostrova a Akabského zálivu. 500 metrov vysoké skaly hnedého pieskovca, ktoré takmer kolmo vytŕčajú nad rovinou, dávajú človeku pocítiť jeho zanedbateľnú veľkosť. V púšti žijú beduínske rodiny, ktoré sa v posledných rokov odklonili od chovu tiav k zážitkovému turizmu. Navštívil ich Peter Valovič.

Údolie mesiaca Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Repková
Fjelreven Polar

Expedícia „FJELREVEN POLAR“, to je 300 kilometrov na psích záprahoch, mnoho zážitkov a zaujímavých stretnutí. Zo stretnutí vyčnievajú najmä tie, ktoré na vás zanechajú stopu na celý život. A presne do tejto kategórie patrí spoznanie mentality Laponcov, alebo ak chcete Sámov, ako si sami hovoria. Stretla sa s nimi Anna Repková.

Fjelreven Polar Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame