Štúdio svet – 31. 5. 2014

Štúdio svet – 31. 5. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Viliam Hauzer
Mŕtve more

Nie je žiadna novinka, že Mŕtve more, ktoré je vyše 400 metrov pod úrovňou hladiny Stredozemného mora, sa postupne stráca a vysychá. Smelé plány takzvaného kanála mieru, ktorý by do oblasti privádzal vodu z Akabského zálivu Červeného mora, sú stále iba zbožné želanie. Chýbajú nielen peniaze, ale aj politická vôľa. Hlásenie o úrovni vody v Mŕtvom mori podá Viliam Hauzer.

Mŕtve more Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Juraj Tatara

Možno vám niečo hovorí prípad slovenského čašníka Juraja Tataru. Od majiteľa luxusnej reštaurácie vo Viedni dostal okamžitú výpoveď len preto, lebo si osladil svoje jahody cukrom z reštaurácie. Tatara podal sťažnosť na pracovný súd a ten rozhodol, že 50 gramov sladidla v hodnote asi 10 centov dôvod na výpoveď nie je. Postoj majiteľa reštaurácie Maria Plachuttu však pobúril mnohých Rakúšanov. Je takýto postoj k prisťahovalcom vo Viedni bežná vec, alebo ide o náhodu? Odpoveď na túto otázku hľadala v metropole Rakúska Tamara Lištiaková.

Juraj Tatara Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Boris Kršňák
Tancujúci dom v Prahe

Hlavné mesto susednej Českej republiky navštívi ročne viac ako 5 miliónov turistov. Praha, stovežatá kráska, ako ju zvyknú nazývať, láka najmä svojou históriou. Na obdiv ponúka skvosty staroveku i novoveku. Toto defilé krásy pomaly dopĺňa aj moderná architektúra. Stovky turistov denne chodia na nábrežie Vltavy obdivovať tamojší Tancujúci dom. Príbeh o tom, ako sa z  odmietaného tvaru napokon stal architektonický skvost, vyrozpráva spolu s autorom projektu Boris Kršňák.

Tancujúci dom v Prahe Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Carr
Mačky v Londýne

O Britoch je známe, že sú veľkými milovníkmi zvierat – takmer polovica všetkých obyvateľov Veľkej Británie vlastní nejakého zvieracieho miláčika. Najpopulárnejšie sú rybičky, psi, mačky a zajace. No a práve mačky sa za posledné dva mesiace stali obrovským hitom londýnskej spoločenskej scény. Čo všetko treba pod tým rozumieť, prezradí Martina Carr.

Mačky v Londýne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľubica Zlochová
Budú Španieli triumfovať?

Futbalové majstrovstvá sveta v Brazílii sa blížia a aktuálni držitelia titulu – Španieli – si stále viac lámu hlavu nad tým, ako ho obhájiť. Podarí sa im dosiahnuť unikátny triumf – vyhrať 2 razy po sebe majstrovstvá Európy i sveta? Ľubica Zlochová bola hosťom na akcii najpočúvanejšej španielskej rozhlasovej stanice, ktorá pripravila sériu stretnutí s futbalovými priaznivcami vo viacerých mestách Pyrenejského polostrova. Debatuje sa na nich o vyhliadkach, nádejach a možno aj snoch španielskej reprezentácie.

Budú Španieli triumfovať? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tibor Macák

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame