Štúdio svet – 21. 6. 2014

Štúdio svet – 21. 6. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Ľubica Zlochová
Španielsko má nového kráľa

Felipe VI. prebral žezlo po svojom otcovi Juanovi Carlosovi, ktorý sa rozhodol vzdať sa trónu. Felipe „pričuchol“ k povinnostiam panovníka už ako dieťa, študoval na prestížnych školách a chce priniesť do monarchie nový vietor. Nebojí sa presadiť si svoje, svedčí o tom aj výber jeho manželky. Ale nielen o tom bude hovoriť naša španielska spolupracovníčka Ľubica Zlochová.

Španielsko má nového kráľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

David Koubek
Braga Júnior

Braga Júnior je brazílska rozhlasová legenda. Tento športový reportér vysielal z desiatok krajín a má na konte niekoľko prvenstiev. Spomeňme napríklad prvý prenos z Japonska. Mnohí Brazílčania si ho však spájajú s rokom 1958, keď desiatkam miliónov ľudí jeho komentátorské umenie poriadne rozbúšilo srdce. A niektorých možno dostal až na pokraj infarktu. Komentoval totiž priamy prenos zápasu, v ktorom si Brazílčania vybojovali vôbec prvý titul majstrov sveta vo futbale. Stretol sa s ním spravodajca Českého rozhlasu David Koubek.

Braga Júnior Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martina Carr
Islam v Británii

Položím vám kvízovú otázku: Ktoré náboženstvo sa vo Veľkej Británii šíri najrýchlejšie? Nie je to kresťanstvo, ako by si možno mnohí pomysleli, ale islam. Hlásia sa k nemu takmer 3 milióny ľudí. Toto náboženstvo sa šíri aj v britských školách, čo spustilo vlnu kritiky médií, parlamentu i vlády. Viac už naša londýnska spolupracovníčka Martina Carr.

Islam v Británii Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Štepán Macháček
Mešita, akú nenájdete nikde na svete

Nesie totiž nezvyčajný názov, pomenovali ju po Ježišovi Kristovi. Už tri roky funguje v jordánskom mestečku Mádaba, kde žije početná kresťanská komunita. Miestny imán novinárom nerád vysvetľuje, prečo ju takto pomenovali. Jeho dôveru si predsa len získal spravodajca Českého rozhlasu Štepán Macháček.

Mešita, akú nenájdete nikde na svete Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Maďarské provensálsko

Úsmev na tvári vám môže vyčariť napríklad aj prechádzka po levanduľovom poli. Na maďarskom polostrove Tihany, vhĺbenom do Balatonu, je levanduľový festival a, samozrejme, aj obrovské plochy nádherných kvetov s nezameniteľnou vôňou. Do maďarského provensálska pozýva Gregor Martin Papucsek.

Maďarské provensálsko Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame