Zdravá strava vám môže predĺžiť život o pár mesiacov či dokonca rokov

Zdravá strava vám môže predĺžiť život o pár mesiacov či dokonca rokov

Zdravá strava vám môže predĺžiť život o pár mesiacov či dokonca rokov. Záleží, kedy s ňou začnete. Detaily má Jozef Vozár:

SPEKTRUM 16.02.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nórski vedci zverejnili metaanalýzu, čiže výsledok všetkých doteraz publikovaných štúdií. Zaujímalo ich, ako vplýva zdravá strava na dĺžku života. Zo štúdie vyplynulo, že vyhýbať by sme sa mali údeninám a sladeným nápojom a mali by sme jesť aj menej červeného mäsa. Prechod na zdravú stravu v dvadsiatich rokoch, môže prihodiť desať rokov života naviac, u šesťdesiatnikov je to osem rokov a u osemdesiatnikov tri a pol roka života navyše. Odporúčané zdravé potraviny sú: Celozrnné výrobky, zelenina, ovocie, ryby, orechy, strukoviny, mliečne výrobky, vajcia, rastlinné tuky a trochu bieleho mäsa.

Odstránenie plešiny je stále veľkou métou a výzvou - lekári a vedci urobili veľký pokrok, liečebné metódy však stále nevedia zaistiť bohatú hrivu. Aktuálne sa liečba plešatosti opiera o kmeňové bunky. Na tom stavia aj startup dNovo - používa cestu priameho preprogramovania buniek, a dokáže tak vytvoriť epiteliálne kmeňové bunky priamo z buniek pokožky, krvných alebo tukových buniek pacienta. Týmto postupom narástla myšiam srsť po troch týždňoch a vydržala im sedem mesiacov. Metódu ešte vylaďujú a hľadajú partnerov, ktorí im pomôžu s komerčným využitím ich nápadu.

A dnes v Spektre aj meteorológ a odborník na ľadovce Miroslav Žiak o roztopení všetkých ľadovcov

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/pasja1000

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame