Môj boj so suchom

Môj boj so suchom

Európu sužuje najhoršie sucho za posledných 500 rokov. Aktuálny Príbeh na týždeň sme preto nazvali „Môj boj so suchom“. Petra Strižková vám ponúkne príbehy ľudí, ktorí sa k extrémnemu suchu postavili vynaliezavo, rozumne a s rešpektom k prírode. Dnes budú v našej pozornosti hydromelioračné odvodňovacie kanály. Dosahujú 6 tisíc kilometrov a na mnohých miestach sú zanesené odpadom a usadeninami. Dobrou správou ale je, že sa nájdu medzi nami takí, ktorým záleží na tom, ako sa kanály čistia...

Môj boj so suchom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Môj boj so suchom – to je naša téma, ktorú skloňujeme zo všetkých strán... Včera sme hovorili o čistení odvodńovacích kanálov, dnes sú na rade - priemyselné areály - všeobecne neveľmi vábne priestory. Ale nemusí to tak byť. Stromom, vtákom, včelám, či plazom je úplne jedno, aká tabuľka visí na vstupnej bráne. Ak majú vhodný biotop, dostatok stravy a pokoja, udomácnia sa aj v areáli čistiarne odpadových vôd. Presne to sa stalo v “čističke” Rakytovce neďaleko Banskej Bystrice. Nahrávala Petra Strižková.

Môj boj so suchom - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Môj boj so suchom, tak sme nazvali aktuálny Príbeh na týždeň a veru s extrémnym suchom, ktoré už trvá od minuloročnej jesene, sa najviac trápia poľnohospodári. V poľnohospodárskom družstve Krakovany, neďaleko Trnavy, sú pokojní. Pôda v ich chotári si s minimom zrážok poradí. Pred 12 rokmi tam totiž prestali používať pluh, áno počujete správne, prestali orať. Takého hospodárenie je v mnohých krajinách už celkom rozšírené. V PD Krakovany nahrávala Petra Strižková.

Môj boj so suchom - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nazvali sme ho “Môj boj so suchom” a Petra Strižková sa v ňom rozpráva s ľuďmi, ktorí sa snažia zmierniť následky zmenenej klímy. Prví sú na rade poľnohospodári - aby veľké sucho nedecimovalo úrodu, na pomoc prichádzajú vedci. Slovenská stopa v boji so suchom je výrazná - skupina chemikov a chemičiek vyvíja inovatívnu látku, ktorá pomáha semenám v pôde vyklíčiť, aj keď je v nej málo vody.

Môj boj so suchom - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suché sú polia, suché sú lesy, nadzemie i podzemie...Sme závislí na tom, čo nám z neba naprší a s darom vody musíme narábať rozumne. Petra Strižková sa rozpávala s ľuďmi, ktorí statočne a najmä rozumne vedú svoj - “boj so suchom”. 

Môj boj so suchom - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame