Slovenskí vynálezcovia

Slovenskí vynálezcovia

Ján Bahýľ

Tento týždeň budú v našej pozornosti slovenskí vynálezcovia, o ktorých ste možno ani nepočuli, pritom ich patenty a vynálezy zjednodušili ľuďom život.

Náš príbeh začíname konštruktérom Jánom Bahýľom dôstojníkom rakúsko-uhorskej armády. Narodil sa v roku 1856 v terajšej Zvolenskej Slatine do nemajetnej rodiny roľníka. Aj keď vymyslel a skonštruoval užitočné veci upadol do zabudnutia. Paradoxne jeho najväčší vynález nám krúži nad hlavami pomerne často. Viac povie Petra Strižková.

Ján Bahýľ Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Maximilián Petzval

Okrem Baniča, Stodolu či Murgaša máme u nás aj ďalších vynálezcov, ktorých mená nie sú také známe. Petra Strižková vybrala päť talentovaných, pracovitých mužov, ktorí mali bonus navyše: Premýšľali prakticky! Dnes budeme hovoriť o zakladateľovi modernej optiky a fotografie - Jozefovi Maximiliánovi Petzvalovi.

Maximilián Petzval Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ľudovít Greiner

Hovoríme v ňom o našich menej známych vynálezcoch, ktorí nám svojimi patentami a objavmi rozšírili obzory a zjednodušili život. Pre poriadok – dnešný vynálezca nebol Slovák, ale prežil tu celý svoj dospelý život, obe jeho manželky boli Slovenky, naučil sa jazyk, pomohol našim lesom a ešte nám aj presne zmeral Vysoké Tatry! Predstaví ho Petra Strižková: 

Ľudovít Greiner Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Eduard Penkala

Na konte má viac ako 70 vynálezov – jeden z nich je unikátny – doteraz ho využívajú ľudia na celom svete. Je to mechanické pero, v chorvátčine sa nazýva „penkala“ podľa jeho vynálezcu, ktorý sa narodil a celé detstvo prežil na Liptove. Príbeh na týždeň pripravuje Petra Strižková.

Eduard Penkala Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ján Dopjera

Petra Strižková vám ponúkla štyri profily našich menej známych vynálezcov.  Dnes je pred nami posledný príbeh a naberieme s ním západný kurz.  Za veľkou mlákou, v ťažkých časoch hospodárskej krízy, prerazila pracovitá a talentovaná slovenská rodina z obce Šaštín-Stráže, na čele ktorej bol Ján Dopjera  -  vynálezca, podnikateľ a výrobca strunových hudobných nástrojov.

Ján Dopjera Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Foto CANVA(281).jpg

Autorka: Petra Strižková; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame