175. výročie železníc

175. výročie železníc

V roku 1848 pribudla na mapu vyspelých parných európskych železníc zastávka - Bratislava. Na území Slovenska sa odvtedy začali písať dejiny železničnej dopravy. A že boli naozaj turbulentné, nás pri spomienke na ich 175. výročie presvedčí Lukáš Mano.

175. výročie železníc - 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V niečom je to rovnaké aj dnes...Veľké dopravné stavby v 19. storočí boli veľmi náročné na plánovanie i budovanie. Bojovalo sa s rozdrobenosťou pozemkov, ale chýbala aj kvalitná ľudská sila - a samozrejme vždy chýbali peniaze...Napriek tomu si vtedajší politici uvedomovali veľký význam železníc. Boli kľúčové nielen pre hospodárstvo - ale aj pre obranu krajiny, či jej vojenský potenciál. Pokračuje Lukáš Mano.

175. výročie železníc - 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovoríme v ňom o 175 -ročnej histórii železníc na Slovensku. Prvý parný vlak prišiel do Bratislavy v roku 1848 a za pár desaťročí - koncom 19. storočia nastal ich veľký rozvoj. Do historického vláčika nastupuje aj Lukáš Mano - lokomotívu Anička na Detskej historickej železnici v Košiciach riadi sprievodca a rušňovodič Ľubomír Lehotský.

175. výročie železníc - 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú tu s nami už 175 rokov - najprv plnili dôležitú úlohu v hospodárstve krajiny, neskôr sme ich zapojili do vojen, začali ich využívať štátnici aj verejnosť - no a postupne sa stali aj obľúbenými kulisami kinematografie. Vo legendárnom filme Ostro sledované vlaky z roku 1966 síce hrajú iba vedľajšiu úlohu, ale odštartujú nám dobu, o ktorej bude hovoriť Lukáš Mano.

175. výročie železníc - 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celá Európa je poprepájaná železnicami. A hoci Slovensko leží v srdci Starého kontinentu, medzinárodné vlakové spojenia nás akosi obchádzajú. Prečo? - aj to zisťoval Lukáš Mano pri príležitosti blízkeho výročia - 175. rokov železníc u nás....

175. výročie železníc - 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame