Mexická vláda vraj ovláda dážď

Mexická vláda vraj ovláda dážď

Farmári v Mexiku žiadajú vládu aby stimulovaním dažďa vyvolala ďalšie zrážky a vláda im vyhovie. Rado Tomeš pozná detaily:

Spektrum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mexiko zažíva druhé najhoršie sucho za posledných 10 rokov a farmári sa boja o svoj dobytok aj úrodu. Tlačili na vládu, aby im pomohla pomocou známej technológie cloud - seed. Už v marci Národná komisia pre suché zóny oznámila, že spustí program stimulácie dažďa v štátoch, kde je najväčšie sucho, týka sa to severovýchodu a severozápadu krajiny. Za myšlienkou takzvaného „siatia mrakov“ je rozptýlenie zvyčajne kryštalického jodidu strieborného do oblakov. Pretože tieto častice majú kryštálovú štruktúru veľmi podobnú ľadu, priťahujú kvapky vody v takom množstve, že sa okolo nich vytvoria jadrá a sú také ťažké, že padajú na zem ako dážď alebo sneh. Vedci varujú, že existuje veľmi málo dôkazov o tom, že to funguje, napriek tomu mexická vláda potvrdila 98% úspešnosť tejto metódy. Nereaguje však na požiadavky vedeckých inštitúcií o prístup k ich poznatkom z praxe.

Glioblastóm je častý a v podstate smrteľný nádor na mozgu. Výskumný tím z americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa testoval na myšiach špeciálny hydrogél s mimoriadne vysokou úspešnosťou. Aplikuje sa po operačnom odstránení glioblastómu priamo v mieste zákroku. Hydrogél pomaly uvoľňuje účinné látky, ktoré zabíjajú zvyšné nádorové bunky a bránia návratu nádoru. Je to vlastne látka zložená s nanovlákien, ktoré obsahujú protinádorový liek - cytotstatikum paklitaxel. Jej ďalšou súčasťou sú protilátky cCD47, ktoré pomáhajú imunitnému systému lepšie rozpoznať nádorové bunky a bojovať s nimi. Ukázalo sa, že myši, ktoré dostali práve hydrogél s kombináciou lieku a protilátok, majú najväčšiu šancu prežiť - v tomto experimente prežili všetky. Skúsenosti s novým hydrogélom vedci opísali vo vedeckom časopise PNAS a celý výskum je obrovskou nádejou do budúcnosti pre pacientov s glioblastómom.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame