Štúdio svet – 2. 8. 2014

Štúdio svet – 2. 8. 2014

Okolo sveta za 55 minút...

Miroslava Neira Cuellar Hospodárová
Dávidova veža v Caracase

Venezula má obrovské zásoby ropy, vysoký počet vrážd na obyvateľa ,ale aj najvyšší mrakodrap na svete, Dávidovu vežu v Caracase. Tá má síce na streche pristávaciu dráhu pre vrtuľníky a ponúka aj nádherný výhľad, obyvateľov z bohatých štvrtí sa ale nikdy nedočkala. A tých, čo sa nakoniec dočkala, už venezuelské úrady pár dní sťahujú. Mrakodrap je totiž nedokončená stavba, do ktorej pred 7 rokmi začali prúdiť obyvatelia, ktorí nemali ako inak riešiť svoju bytovú otázku. Budovu z veľkej časti dokončili tak, aby tam mohli pokojne žiť. Úradom však prekáža okrem iného veľa nehôd, príliš veľa detí padlo z veľkej výšky. Budova síce stojí už dobrých 20 rokov, nikdy však nemala dokončené veci, ako steny, schodištia, zábradlia či balkóny. Viac o caracaskej Davidovej veži a jej obyvateľoch povie Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Dávidova veža v Caracase Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tamara Lištiaková
Cyklistika vo Viedni

Rok 2013 bol pre Viedeň rokom mestskej cyklistiky. Aj keď rakúska metropola nie je Amsterdam, ktorý je zaplavený bicyklami, podmienky pre túto ekologickú dopravu sú tu výborné. Mesto ich stále zlepšuje, stavia nové odstavné plochy, modernizuje staré a buduje nové cyklo cesty, ročne to je 15 až 20 kilometrov. Vo Viedni pripadá na 3000 kilometrov ciest až 1250 kilometrov trás pre cyklistov. Šesť percent všetkých jázd sa odohráva práve na bicykli. A aj preto radnica tomuto trendu prispôsobuje i výstavbu nájomných bytov. Navštívila ich Tamara Lištiaková.

Cyklistika vo Viedni Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jaromír Marek
Labyrint v Odese

Odesa je známe prístavné mesto na juhu Ukrajiny. Málokto ale vie, že pod mestom sa vinie rozsiahli labyrint podzemných chodieb. Jeho dĺžka sa odhaduje na viac než tisíc kilometrov. Patrí tak k najdlhším na svete. Sú to vlastne bývalé štóly, kde sa ťažil stavebný kameň. Katakomby v Odese však vstúpili do dejín najmä v súvislosti so slávnou partizánskou históriou mesta. A spolu s ňou vstúpili aj do našej. Na sklonku 2. svetovej vojny sa v nich totiž schovávali aj bojovali slovenskí partizáni. Labyrint si prešiel spravodajca českého rozhlasu Jaromír Marek.

Labyrint v Odese Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nina Krajčovičová
Chute Talianska

Talianska kuchyňa je v našich zemepisných šírkach dobre známa. Na Sicílii však nenájdete len pizzu a cestoviny. Obyvatelia najväčšieho ostrova v Stredomorí majú vlastné špeciality. Tie najchutnejšie a aj najlacnejšie sa dajú kúpiť priamo na ulici. V Palerme, hlavnom meste Sicílie, majú bohatú tradíciu pouličného jedla. Morské plody, vnútornosti, ale aj výnimočné sladkosti, to všetko v Palerme ochutnala Nina Krajčovičová.

Chute Talianska Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gregor Martin Papucsek
Situácia v Chorvátsku

V Chorvátsku niečo nie je v poriadku s letnou turistickou sezónou , tvrdí náš spravodajca Gregor Martin Papucsek, ktorý si ju aj tento rok ako každý, odskúšal na vlastnej koži. Politici a odborníci vedú spory o tom, či je na vine naozaj len zlé júlové počasie a cyklón Melisa, alebo nebodaj aj oni niečo prehliadli. Slnko a more je síce základom vychytenej dovolenkovej destinácie, no pri Jadrane zjavne nastal čas odpovedať si na otázku, či to naozaj stačí.

Situácia v Chorvátsku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Anna Šípošová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame