Stalo sa pred... 6. august – 12. august

Stalo sa pred... 6. august – 12. august

Boris Koreň bude v prvej časti rubriky hovoriť nielen o výročiach osobností, ale aj o narodeninách slovenského mesta.

Stalo sa pred... 6. august – 22. august Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najskôr výročia spojené s hudbou, v závere so smutným obdobím našich dejín. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 6. august – 22. august Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


- pred 95 rokmi, 6. augusta 1928, sa narodil maliar, režisér a fotograf rusínskeho pôvodu Andy Warhol. Bol zakladateľom a hlavným predstaviteľom pop-artu.

- pred 95 rokmi. 8. augusta 1928, sa narodila Melánia Olláryová. V 50. a 60. rokoch patrila k najobľúbenejším slovenským speváčkam. Z mnohých piesní, ktoré naspievala, sa stali hity a niektoré z nich dokonca zľudoveli tak, že dnešní poslucháči už ani nepoznajú pôvodného interpreta.

- pred 85 rokmi, 8. augusta 1938, sa v Baťovanoch začali výkopové práce nového závodu na výrobu obuvi a súvisiacej infraštruktúry, vrátane domov pre robotníkov. Dátum sa považuje za založenie dnešného mesta Partizánske.

- pred 75 rokmi, 11. augusta 1948 sa narodil Jan Palach. 16. januára 1969 sa na protest proti okupácii vojskami Varšavskej zmluvy a nastupujúcej normalizácii v spoločnosti polial benzínom a zapálil. O tri dni neskôr zomrel. Jeho čin vyvolal obrovský morálny a citový otras ľudí, ktorí už pod vplyvom okupácie a komunistickej propagandy začali prepadať ľahostajnosti k spoločenskému dianiu.

- pred 30 rokmi, 5. augusta 1993, zomrel hudobný skladateľ Eugen Suchoň. Vytvoril prvú slovenskú národnú operu - Krútňava, napísal okolo 100 hudobných diel, zložil symfonické básne, slovenské ľudové piesne pre zbor a orchester a iné žánre. Jeho tvorba prenikla aj na zahraničné koncertné pódiá a operné scény.

- pred 30 rokmi, 10. augusta 1993, zomrela speváčka popu, jazzu a šansónov Eva Olmerová. . Bola výnimočne talentovaná, no nezriadený osobný život a alkohol jej postupne odoberali silu a energiu. Ku koncu kariéry v 80. rokoch bola oproti mladosti už len svojím speváckym tieňom.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/3888952

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame