Stalo sa pred... 12. august - 18. august

Stalo sa pred... 12. august - 18. august

Dnes bude naša rubrika najmä o hudbe, v jej prvej časti o výročiach spojených s operou. Pripravil ju Boris Koreň.

Stalo sa pred... 12. august - 18. august Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na budúci týždeň budeme spomínať aj výročie najvýraznejšej osobnosti slovenskej politiky, ktorej odkaz bol, ako to už v dejinách chodí, zneužívaný aj zamlčiavaný. Pokračuje Boris Koreň:

Stalo sa pred... 12. august - 18. august Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 110 rokmi, 13. augusta 1913, sa narodil hudobný skladateľ a dirigent Ladislav Holoubek. Je autorom piatich opier a v Slovenskom národnom divadle a Štátnom divadle v Košiciach naštudoval viac ako stovku opier domácich aj svetových autorov.

- pred 95 rokmi, 12. augusta 1928, zomrel jeden z najslávnejších českých skladateľov Leoš Janáček. Jeho dielo obsahuje symfonické a komorné skladby, zborové a úpravy ľudových piesní. No predovšetkým bol majstrom opery, napísal ich takmer desiatku. Najznámejšie sú Jej pastorkyňa, Príhody líšky Bystroušky, Vec Makrupulos.

- pre 85 rokmi, 16. augusta 1938, zomrel Andrej Hlinka. V medzivojnovom období bol považovaný za najvýznamnejšieho Slováka, založil a viedol Slovenskú ľudovú stranu a presadzoval v česko-slovenskej politike slovenské záujmy.

- pred 75 rokmi, 17. augusta 1948, sa narodila Zuzana Homolová. Povolaním učiteľka výtvarnej výchovy patrí k najuznávanejším pesničkárkam u nás aj v Česku. Poznáme ju aj ako interpretku autorských piesní, no jej celoživotnou láskou sú slovenské ľudové piesne a balady, ktoré si upravuje.

- pred 15 rokmi, 12. augusta 2008, zomrela divadelná a filmová herečka Vilma Jamnická. Jej filmografia sa skladá z dvoch desiatok diel, štyridsať rokov bola členkou činohry Slovenského národného divadla. Dožila sa vysokého veku, 101 rokov a posledné desaťročia ju verejnosť vnímala najmä ako astrologičku a propagátorku alternatívneho životného štýlu.

- pred 15 rokmi, 15. augusta 2008, zomrel spisovateľ Pavel Hrúz. Jeho poviedky sú charakteristické kriticko-ironizujúcim postojom k ľudským a spoločenským nedostatkom. Minulý režim Pavla Hrúza odstavil od publikovania a zo spoločenského života, svoje diela vydával po roku 1989.

 

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/stevepb

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame