Stalo sa pred... 19. august - 25. august

Stalo sa pred... 19. august - 25. august

Na budúci týždeň si pripomeniem aj smutné výročie, ktorým sa začalo dvadsať rokov trvajúce obdobie okupácie Česko - Slovenska sovietskou armádou. Pripravil Boris Koreň.

Stalo sa pred... 19. august - 25. august Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Utorok, dvadsiaty druhý august, bude na zaujímavé výročia bohatý - v druhej časti rubriky ich pripomenie Boris Koreň.

Stalo sa pred... 19. august - 25. august Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 155 rokmi, 23. augusta 1868, sa narodil architekt Dušan Samuel Jurkovič. Je autorom Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle. No je za ním podstatne rozsiahlejšie dielo - od stavieb bytových domov a rodinných víl, cez verejné budovy inštitúcií, vojenské cintoríny, pamätníky, až po návrhy lacných sociálnych domov.

- pred 115 rokmi, 20. augusta 1908, zomrel Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský. Bol známym lekárom, no poznáme ho najmä ako prozaika. Jeho najznámejším dielom je novela opisujúca život v baníckej oblasti Lipovianska maša.

- pred 85 rokmi, 19. augusta 1938, sa narodila Věra Galatíková, divadelná, filmová a rozhlasová herečka, obdarená nádherným zamatovo znejúcim hlasom

- pred 80 rokmi, 22. augusta 1943, sa narodila filmová a divadelná herečka Ida Rapaičová. Okrem desiatok divadelných a filmových rolí zaujala aj ako recitátorka a rozhlasová herečka.

- pre 55 rokmi, v noci z 20. na 21. augusta 1968, napadli a okupovali Československú socialistickú republiku vojská piatich štátov Varšavskej zmluvy. Ukončili tým obdobie označované ako Československá jar a začalo sa 20 rokov takzvanej normalizácie.

- pred 10 rokmi, 22. augusta 2013, nás navždy opustil vynikajúci činoherný a operný režisér vtipný a osobitý človek Jozef Bednárik.

- pred 10 rokmi, 22. augusta 2013, zomrel aj slovenský karikaturista, ilustrátor, grafik, typograf a autor plastík Jozef Babušek. Do nášho povedomia sa zapísal ako zakladateľ slovenského komiksu, neuveriteľných 23 rokov vydával pod menom Jozef Schek v časopise Roháč kreslený seriál Jožinko, dieťa svojich rodičov.

Autor: Boris Koreň; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame