Stalo sa pred... 26. august - 1. september

Stalo sa pred... 26. august - 1. september

Práve s dnešným dňom sa spájajú hneď tri výročia, ktoré pripomenie Boris Koreň.

Stalo sa pred... 26. august - 1. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

85. narodeniny zajtra oslávi historik Ivan Kamenec. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 26. august - 1. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 115 rokmi, 28. augusta 1908, sa narodila poetka Maša Haľamová. Jej tvorba nie je je rozsiahla, vydala tri básnické zbierky, no patrí k tomu najlepšiemu v slovenskej poézii.

- pred 100 rokmi, 26. augusta 1923, sa narodil historik Ján Tibenský. Je jednou z najvýraznejších osobností povojnovej éry slovenskej historickej vedy. Spočiatku svoj výskum sústredil na obdobie slovenského národného obrodenia, no neskôr sa stal zakladateľom a priekopníkom dejín vedy a techniky.

- pred 85 rokmi, 27. augusta 1938, sa narodil historik Ivan Kamenec. Venuje sa výskumu politických a kultúrnych dejín Slovenska v 20. storočí a najmä obdobiu vojnovej Slovenskej republiky. Široký spoločenský ohlas mala jeho kniha o prezidentovi vojnového Slovenského štátu Jozefovi Tisovi a jeho práce o slovenskom holokauste.

- pred 15 rokmi, 26. augusta 2008, zomrela spisovateľka a novinárka Daniela Hivešová-Šilanová.

Bola autorkou kníh pre deti, scenáristkou, aj spolupracovníčkou Slovenského rozhlasu. Spoluzakladala divadlo Romathan, bola dlhoročnou šéfredaktorkou novín Romano nevo ľil – Rómsky nový list a neúnavnou občianskou aktivistkou.

- pred 15 rokmi, 26. augusta 2008, nás navždy opustil populárny a výrazný divadelný a filmový herec Michal Dočolomanský. Stvárnil desiatky divadelných a filmových rolí a svoju hereckú univerzalitu naplno ukázal v muzikáli Na skle maľované, ktorý SND hralo takmer tridsať sezón a mal takmer 650 repríz.

- pred 10 rokmi, 31. augusta 2013, zomrela herečka Viera Strnisková. Vynikla v desiatkach divadelných aj filmových postáv, prednese poézie, aj v rozhlasovom herectve.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/tigerlily713

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame