Stalo sa pred... 2. september - 8. september

Stalo sa pred... 2. september - 8. september

Dnešné spomínanie Boris Koreň začne ukážkou z poslucháčsky úspešnej rozhlasovej dramatizácie, v ktorej určite spoznáte hlas Mariána Labudu a väčšina z vás aj dielo, na základe ktorého bola spracovaná.

Stalo sa pred... 2. september - 8. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sú vizionári a myslitelia, ktorých dielo dokáže pozitívne ovplyvniť život miliónov ľudí. A okrem mnohých vedcov s ich prevratnými objavmi, sa medzi nich dostali aj niektorí politici. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 2. september - 8. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 180 rokmi, 4. septembra 1843, sa narodil hudobný skladateľ a organista Ján Levoslav Bella, autor prvej slovenskej opery Kováč Wieland. Jeho tvorba obsahuje viac ako 200 organových, klavírnych aj orchestrálnych diel.

- pred 75 rokmi, 3. septembra 1948, zomrel jeden zo zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov, jeho neskorší prezident Edvard Beneš.

- pred 60 rokmi, 4. septembra 1963, zomrel francúzsky minister zahraničných vecí, premiér, a prvý prezident Európskeho parlamentu Robert Schuman. Bol priekopníkom myšlienky jednotnej Európy a veľkým zástancom porozumenia medzi Nemeckom a Francúzskom.

- pred 55 rokmi, 8. septembra 1968, sa na na varšavskom štadióne pred zrakmi desaťtisícov návštevníkov zapálil Ryszard Siwiec. Protestoval tým proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Zomrel po niekoľkých dňoch v nemocnici.

- pred 50 rokmi, 2. septembra 1973, zomrel autor kultových kníh o hobbitoch John R.R. Tolkien. Jeho trilógia Pán prsteňov patrí k najvýznamnejším svetovým dielam fantasy literatúry.

- pred 30 rokmi, 7. septembra 1993, zomrel významný slovenský filmový a televízny režisér Andrej Lettrich. Za jeho najúspešnejší film sa považuje Červené víno, podľa románu Františka Hečka.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/anncapictures

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame