75 rokov Lúčnice

75 rokov Lúčnice

Má už 75 rokov a za ten čas sa stala pojmom na slovenských, ale aj na zahraničných pódiách. Stačí iba jedno slovo - Lúčnica. Zuzanu Botikovú zaujímalo, čo sa účinkujúcim členom súboru spája s týmto pojmom:

75 rokov Lúčnice - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Raz nás stopli strašne dobré baby

Mohli sme sa desať razy zabiť

Celú cestu som sa obzeral

Zostal po nich iba úsmev vo dverách...

To sú nezabudnuteľne zhudobnené Tanečnice z Lúčnice. Medzi tými ozajstnými bola v nových priestoroch Hurbanových kasární v Bratislave Zuzana Botiková. Spoločnosť jej robil choreograf a kultúrny manažér Lúčnice Michal Dudáš.

75 rokov Lúčnice - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Venovali sme sa tancu, dnes to bude spev a hudba. Obe tieto zložky sú neoddeliteľnou súčasťou umeleckého súboru Lúčnica. V dnešnom príbehu sa Zuzana Botiková bude venovať významným hudobníkom, skladateľom a aj spevákom spojeným so 75-ročnou históriou Lúčnice.  

75 rokov Lúčnice - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď sa povie Lúčnica, predstavíme si veľkolepú pódiovú show. Spev, hudba, tanec. Ten by však nevynikol, keby ho na predstavení odtancovali v teplákoch. Dôležitou súčasťou umeleckého zážitku sú kroje. Za nimi stoja choreografi a kostýmové návrhárky. Väčšinu najznámejších tancov postavil dlhoročný šéf súboru Štefan Nosáľ, medzi prvé návrhárky krojov patrila jeho manželka Viera Nosáľová, ale hlavnú časť návrhov vytvorila Šarlota Kišová. Za 75 rokov sa v krojovej dielni súboru nazbierali stovky krásnych kúskov. Zuzana Botiková nás medzi túto krásu vezme, spoločnosť jej robila vedúca krojárne Jarmila Šebestová.

75 rokov Lúčnice - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

krojaren 2.jpg

Lúčnica žiari na našich i svetových pódiách už 75 rokov. Za úspechom folklórnej show je profesionálna práca choreografov, režisérov, hudobných skladateľov, kostýmových výtvarníkov i ďalších ľudí v zákulisí. A práve to je témou posledného príbehu Zuzany Botikovej.

75 rokov Lúčnice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


181102lucnica__3497653.jpg

Galéria

krojaren.jpg krojaren 2.jpg 20230820_180021.jpg
Autorka: Zuzana Botíková, Foto: TASR, Z. Botiková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame