Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré

Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré

Žijeme spolu

Odohráva sa na východnom Slovensku v okrese Vranov nad Topľou. Petra Strižková sa vybrala do dvoch obcí: Bystré a Hlinné. Viete, čo ich spája? Podarilo sa im to, o čom mnohí iba snívajú alebo hovoria, že sa to nedá! Rómsko-nerómske súžitie je tam harmonické – a to už desaťročia. Začíname v Bystrom. Na počiatku úspešného príbehu integrácie bolo zbúranie rómskej osady pred 50 rokmi. Na život v nej spomína Marián Mitráš.

Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Voda sa po rómsky povie „pani“. Vtáčik je „čvirikos“. Aj tieto rómske slová často znejú v miestnej škôlke v Bystrom. So slovenčinou tam malí škôlkari však problém nemajú. Bystré je totiž ukážkový príklad toho, ako sa dá harmonicky, dôstojne a férovo žiť na zmiešanom území. Príbeh na týždeň pripravuje Petra Strižková.

Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


K téme aj relácia Kontakty – či a ako pomôže Plán obnovy so vzdelávaním detí z vylúčených komunít z rómskych osád.

Bývanie, infraštruktúra, vzdelanie a práca. Ako jednoducho sa to povie, a ako ťažko realizuje! Najmä v oblastiach, kde žijú rómske komunity. Petra Strižková ale našla miesta, kde to funguje. V pondelok a v utorok sme boli v obci Bystré, teraz sa presunieme do neďalekého Hlinného. 

Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Väčšina z nás ju ani nepozná. Napriek tomu malá dedinka Hlinné v okrese Vranov nad Topľou pred niekoľkými rokmi zvíťazila v súťaži o najkrajšiu obec. Okrem nadštandardne vybudovanej infraštruktúry a upravených priestranstiev sa Hlinné môže pochváliť aj dobrými vzťahmi. Vyše 50 percent populácie tvoria Rómovia a obec slúži ako ukážkový príklad ich úspešnej integrácie. Petra Strižková dnes začína na futbalovom ihrisku.

Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes uzavrieme Príbeh o integrácii Rómov v dedinách Hlinné a Bystré v okrese Vranov nad Topľou. Sú to úspešné príbehy o harmonickom rómsko-nerómskom spolužití. Je za tým však práca a snaha mnohých ľudí - jedného zo zanietených nám teraz predstaví Petra Strižková:

Úspešná integrácia Rómov v dedinách Hlinné a Bystré - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


romovia-skola-deti-TASR - František Iván.jpg

Autorka: Petra Strižková ILUST. FOTO: TASR - František Iván

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame