Stalo sa pred... 16. september - 22. september

Stalo sa pred... 16. september - 22. september

Slovenská národná rada ako najvyššia politická inštitúcia v našej krajine, má dlhú históriu. Vznikla dohromady štyrikrát v rôznych dejinných obdobiach a existovala väčšinou len krátke obdobie. Boris Koreň pripomenie výročie založenia prvej Slovenskej národnej rady.

Stalo sa pred... 16. september - 22. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V druhej časti rubriky bude Boris Koreň spomínať aj na jedného z našich kolegov, ktorého hlas nás sprevádzal stovkami športových podujatí, od hokejových zápasov, až po svetové šampionáty a olympiády.

Stalo sa pred... 16. september - 22. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 175 rokmi, 16. septembra 1848, vznikla na ustanovujúcom zhromaždení v hostinci u Šperla vo Viedni prvá Slovenská národná rada. Jej politickými predstaviteľmi boli Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban a Michal Miloslav Hodža. Zorganizovala prvé ozbrojené vystúpenie Slovákov za národné a sociálne práva.

- pred 135 rokmi, 21. septembra 1888, sa narodil maliar, grafik a ilustrátor Martin Benka. Považuje sa za zakladateľa moderného slovenského výtvarného prejavu, prepracoval sa k osobitému stvárneniu slovenskej krajiny a človeka.

- pred 90 rokmi, 20. septembra 1933, mal v žilinskom kine Grand Bio Universum premiéru prvý slovenský zvukový film Zem spieva. Táto filmová poéma zachytáva slovenské ľudové zvyky v čase od skorej jari do neskorej jesene na Slovensku v 30. rokoch. Je dielom českého etnografa, fotografa a filmového dokumentaristu Karla Plicku, ktorý veľkú časť svojho života venoval Slovensku.

- pred 80 rokmi, 20. septembra 1943, prišiel na svet spisovateľ Anton Baláž. Napísal viac ako desiatku románov, populárne sú napríklad sfilmovaný Tábor padlých žien, či Penelopin návrat.

- pred 10 rokmi, 21. septembra 2013, zomrel Peter Solan, označovaný niekedy za najvýznamnejšieho slovenského filmového režiséra pred „novou vlnou.“ Doma aj v zahraničí zaujal najmä filmom Boxer a smrť z roku 1962.

- pred 10 rokmi, 21. septembra 2013, zomrel náš kolega Rudolf Gallo. Patril k najobľúbenejším rozhlasovým a počas televíznej kariéry aj televíznym športovým komentátorom.

Autor: Boris Koreň; Foto: Freepik/vecstock

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame