Do školy bez áut

Do školy bez áut

Cesta do školy i zo školy znamená vo veľkom meste, ale aj na dedine veľa ľudí, áut, bicyklov, hluku a aj nebezpečných situácií. Či trvá päť alebo desať minút, bezpečne by sa počas nej mali cítiť najmä deti. Je možné, aby sme z toho chaosu aspoň čiastočne vylúčili autá? Blažena Bóoczová zisťovala v teréne pred Základnou školou na Vazovovej ulici v Bratislave.

Do školy bez áut - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O ceste do školy bez áut hovoríme preto, že je tu Európsky týždeň mobility zameraný na udržateľnú dopravu – vo štvrtok by sme mali autá nechať úplne doma. Dnes sa pozrieme na Základnú školu na frekventovanej Vazovovej ulici. Škola spolupracuje s Metropolitným inštitútom Bratislava, aby sa deti v jej okolí mohli cítiť bezpečne. Rodičia-vodiči už zaregistrovali prvé zmeny v doprave a Blažena Bóoczová sa pýtala na ich názor.

Do školy bez áut - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hľadáme možnosti a príklady, ako sa do školy vybrať bez auta. Aj dnes ešte zostaneme v hlavnom meste, kde sa v minulom roku rozbehol projekt Mesto pre deti – Blažena Bóoczová sa bola pozrieť na festivale Ulica na hranie:

Do školy bez áut - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

IMG_20230913_080940.jpg

Na fotografii učiteľka a školská koordinátorka projektu Mesto pre deti Zuzana Szalaiová zo ZŠ Vazovova v Bratislave

IMG_20230526_134844.jpg

Ulica na hranie pred ZŠ na Drieňovej v Bratislave

IMG_20230526_140921.jpg

Do školy bez áut – to je názov príbehu, v ktorom si pripomíname Európsky aj svetový deň bez áut a zisťujeme, či a ako by naše deti mohli chodiť do školy pešo, alebo na bicykloch. Najmä vo väčších mestách je to náročnejšie, ale v dedinských školách bežné. Jednu z nich v Borskom Mikuláši navštívila Blažena Bóoczová.

Do školy bez áut - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

borsky mikulas-4.jpg

Na fotografii učiteľka Vlasta Vajdová a starosta Borského Mikuláša Róbert Macek


Ak ste auto nechali doma a zvolili alternatívnu dopravu, podporili ste Svetový deň bez áut (22. september) a prispeli k zmenšeniu hluku i znečisteniu ovzdušia. Dúfame, že v rámci prevencie dobre poslúžil aj náš Príbeh na týždeň. V poslednej časti sa s Blaženou Bóoczovou vyberieme do blízkeho zahraničia.

Do školy bez áut - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V galérii fotografie ZŠ Borský Mikuláš

Galéria

borsky mikulas-1.jpg borsky mikulas-2.jpg borsky mikulas-3.jpg
Autorka: Blažena Bóoczová FOTO: freepik/pvproductions

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame