Stalo sa pred... 23. september - 29. september

Stalo sa pred... 23. september - 29. september

K ikonickým národným kultúrnym pamiatkam patrí aj Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Výročie jej slávnostného odhalenia pripomenie Boris Koreň.

Stalo sa pred... 23. september - 29. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

9. marca 1978 si poslucháči Rozhlasových novín mohli vypočuť aj telefonát z vesmíru. Nešlo, samozrejme o obyčajný telefonát, pripomína Boris Koreň... Rozprávali sa dvaja kolegovia - jeden na Zemi a druhý na jej obežnej dráhe.

Stalo sa pred... 23. september - 29. september Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 95 rokmi, 23. septembra 1928, slávnostne odhalili Mohylu Milana Rastislava Štefánika, dielo architekta Dušana Jurkoviča. Neskôr bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku..

- pred 85 rokmi, 29. až 30. septembra 1938, sa v Mníchove dohodli Adolf Hitler, Benito Mussolini, britský premiér Neville Chamberlain a francúzsky predseda vlády Édouard Daladier, že Československá republika musí Nemecku odstúpiť pohraničné oblasti obývané Nemcami - Sudety.

- pred 80 rokmi, 26. októbra 1943, sa narodil prvý československý kozmonaut Vladimír Remek. Bol zároveň prvým človekom vo vesmíre mimo kozmonautov vesmírnych veľmocí ZSSR a USA.

- pred 55 rokmi, 29. septembra 1968 zaviedla vtedajšia československá vláda päťdňový pracovný týždeň, teda sobota už nebola pracovným dňom. Ľudia to vnímali ako súčasť uvoľňovania pomerov v procese česko-slovenskej jari a prísľub zvyšovania životnej úrovne.

- pred 40 rokmi, 26. septembra 1983, nenahlásil hlavný dôstojník sovietskeho systému OKO Stanislav Jevgrafovič Petrov, že prístroje ukázali odpálenie piatich amerických rakiet s jadrovými hlavicami. Zabránil tak odvete ZSSR a vypuknutiu jadrovej vojny. Neskôr sa ukázalo, že prístroje ponúkli chybné údaje.

- pred 5 rokmi, 23. septembra 2018, zomrela speváčka Jana Kocianová. V jej širokom repertoári bol beat, džez, folk, gospel, aj ľudové piesne.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/51581

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame