Stalo sa pred... 30. september - 6. október

Stalo sa pred... 30. september - 6. október

85 rokov uplynie tento týždeň od udalostí, ktoré sa zapísali čiernou farbou do našej histórie. Európske veľmoci Francúzsko a Veľká Británia ustúpili agresorovi, ktorý sľuboval, že už nebude mať ďalšie územné požiadavky. Klamal, teda potvrdil, že veriť agresorom je nezodpovedné. Obzretie sa za výročiami pripravil Boris Koreň.

Stalo sa pred... 30. september - 6. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V druhej časti našej rubriky si spomenieme aj na nášho kolegu, moderátora a dídžeja, na ktorého rozhlasových reláciách populárnej hudby vyrastalo niekoľko generácií.

Stalo sa pred... 30. september - 6. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 95 rokmi, 30. septembra 1928, škótsky bakteriológ Alexander Fleming pri svojom výskume náhodou zistil, že istý druh plesne účinkuje proti stafylokokom a aj ďalším mikróbom. Tento objav viedol k vývoju penicilínu, prvého antibiotika, ktoré zachránilo desiatky miliónov životov.

- pred 90 rokmi, 2. októbra 1933, sa narodil populárny swingový spevák 60. a 70. rokov Karel Hála.

- pred 90 rokmi, 3. októbra 1933, sa narodil prozaik a publicista Ján Beňo. Napísal viac ako desiatku kníh pre dospelých, no rovnako cenná je aj jeho tvorba pre deti a je autorom televíznych a rozhlasových hier.

- pred 85 rokmi, 30. októbra 1938, po uzatvorení dohody medzi Nemeckom, Talianskom, Francúzskom a Veľkou Britániou na konferencii v Mníchove, muselo Československo odstúpiť Nemecku územie väčšinovo obývané Nemcami. Prišlo tak o 28 000 štvorcových kilometrov územia, na ktorom žili 2 milióny 800 tisíc Nemcov a 800 000 Čechov. Krajina stratila dôležité priemyselné podniky a poklesla jej obranyschopnosť a státisíce Čechov utekali zo Sudet do vnútrozemia.

- pred 75 rokmi, 3. októbra 1948, sa narodil František Hora, známy skôr pod menom Fero Hora. Dlhé roky pracoval ako hudobného redaktora v rozhlase a poslucháči ho poznajú ako moderátora mnohých relácií populárnej hudby. Bol prvým slovenským dídžejom, keď v 70. a 80. rokoch jazdil po celom Česko - Slovensku - od Medzilaboriec po Karlove Vary.

- pred 5 rokmi, 1. októbra 2018, v zomrel jeden z najslávnejších svetových spevákov šansónu Charles Aznavour.

Autor: Boris Koreň; Foto: Freepik/tirachard

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame