Stalo sa pred... 7. október - 13. október

Stalo sa pred... 7. október - 13. október

Dnes začne Boris Koreň spomienkou na dvoch našich kolegov.

Stalo sa pred... 7. október - 13. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teraz sa Borisom Koreňom zastavíme pri jubileu slovenského hudobného skladateľa, ktorého dielo je v slovenskom priestore výnimočné. Je totiž známy ako úspešný i kontroverzne prijímaný autor duchovných opier, ktoré uvádza najmä vo vlastnej produkcii.

Stalo sa pred... 7. október - 13. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 145 rokmi, 11. októbra 1878, sa narodil džbánkar a keramikár Ferdiš Kostka. Ako prvý výtvarný umelec na Slovensku dostal v roku 1946 titul národný umelec.

- pred 130 rokmi, 9. októbra 1893, zomrel slovenský geológ, paleontológ a geograf, jeden z najväčších prírodovedcov 19.storočia Dionýz Štúr.

- pred 90 rokmi, 12. septembra 1933, sa narodil lekár Jaroslav Siman. Bol výnimočným chirurgom, v roku 2000 úspešne oddelil siamské dvojčatá a ako prvý vykonal transplantáciu srdca a prvú transplantáciu pečene u dieťaťa. Je zakladateľom kardiochirurgie vrodených chýb ako samostatného odboru na Slovensku.

- pred 70 rokmi, 11. októbra 1953, sa narodil hudobný skladateľ Víťazoslav Kubička. Je autorom komorných, piesňových, symfonických diel a scénických hudieb pre divadlo, rozhlas, televíziu a film a duchovných opier.

- pred 25 rokmi, 7. októbra 1998, zomrel hudobný skladateľ, dlhoročný redaktor a dramaturg Česko-slovenského rozhlasu v Bratislave Jozef Malovec. Je významným predstaviteľom elektroakustickej hudby.

- pred 15 rokmi, 7. septembra 2008, nás opustil divadelný, rozhlasový a filmový herec Peter Gažo. V Slovenskom rozhlase spolu Jánom Kadom moderoval jednu z najúspešnejších humoristických relácií košický Maratón.

- pred 15 rokmi, 12. septembra 2008, do hudobného neba odišiel husľový virtuóz a skladateľ Ján Berky Mrenica starší. 32 rokov pôsobil ako koncertný majster v Slovenskom ľudovom umeleckom kolektíve a slovenskú ľudovú hudbu prezentoval v 52 krajinách. V roku 1991 založil hudobné zoskupenie Diabolské husle.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/Pavlofox

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame