Stalo sa pred... 14. október - 20. október

Stalo sa pred... 14. október - 20. október

Dnešné spomínanie Boris Koreň začne osobnosťou, ktorá sa výrazne podpísala pod politické a spoločenské zmeny vo svete na konci 20. storočia. Karola Wojtylu svet pozná ako pápeža Jána Pavla II.

Stalo sa pred... 14. október - 20. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S piatkom, 20. októbrovým dňom, sa spája hneď niekoľko významných výročí a na niektoré upozorní Boris Koreň.

Stalo sa pred... 14. október - 20. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 175 rokmi, 20. októbra 1848, bol popravený účastník slovenského povstania a splnomocnenec Slovenskej národnej rady Viliam Šulek. Uhorské úrady ho odsúdili za vzburu a organizovanie ozbrojeného odporu proti maďarským gardistom. O šesť dní neskôr bol popravený aj jeho spolubojovník Karol Holuby.

- pred 135 rokmi, 18. októbra 1888, sa narodil spisovateľ a politik Martin Rázus. Patril k najvýznamnejším osobnostiam slovenského medzivojnového kultúrneho a politického života.

- pred 70 rokmi, 20. októbra 1953, sa narodil spisovateľ, publicista a autor rozhlasových hier Peter Juščák. V prózach aj vo filmovom dokumente sa venuje osudom našich občanov odvlečených po druhej svetovej vojne do pracovných táborov, gulagov, v Sovietskom zväze.

- pred 65 rokmi, 17. októbra 1958, prijalo komunistami ovládané Národné zhromaždenie Česko-slovenskej republiky zákon o trvalom usídlení kočujúcich osôb. Bol namierený proti kočujúcim Rómom. Opatrenie výrazne negatívne zasiahlo do ich životov.

- pred 45 rokmi, 16. októbra 1978, vybralo konkláve za pápeža krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu, ktorý si zvolil meno Ján Pavol II. Po štyristo päťdesiatich rokoch sa stal pápežom príslušník inej ako talianskej národnosti a prvý Slovan.

- pred 20 rokmi, 20. októbra 2003, zomrel historik Ľubomír Lipták. V širokých súvislostiach a v nadväznosti na vývoj v strednej Európe skúmal slovenské dejiny 20. storočia. Je autorom zásadného a čitateľsky populárneho diela Slovensko v 20. storočí.

Autor: Boris Koreň; Foto: PIXABAY/ddzphoto

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame