1 400 rokov od vzniku Samovej ríše

1 400 rokov od vzniku Samovej ríše

Už je to 1 400 rokov, čo vznikla Samova ríša. Tento kmeňový zväz sa rozprestieral aj na území súčasného Slovenska. Jeho obyvatelia – Slovania – museli na začiatku 7. storočia čeliť neustálym hrozbám. Z juhu a východu ich napádali bojové kmene Avarov, na západe zas dominovala Franská ríša. Do týchto čias nás v Príbehu na týždeň prenesie Lukáš Mano.

1 400 rokov od vzniku Samovej ríše - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O vláde franského kupca Sama máme iba zopár písomných informácií. A ako povedali Lukášovi Manovi odborníci, aj tieto zdroje by sme mali brať s nadhľadom.

1 400 rokov od vzniku Samovej ríše - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najviac informácií o Slovanoch máme vďaka archeologickým vykopávkam. Vieme napríklad, ako vyzerali ich príbytky a tiež ako pochovávali zosnulých. Hoci sme hovorili, že naši predkovia pod Samovým vedením povstali proti Avarom, našli sa aj dôkazy, že žili spolu a v mieri. Príbeh na týždeň o Samovej ríši, ktorá vznikla pred 1 400 rokmi, pripravil Lukáš Mano.

1 400 rokov od vzniku Samovej ríše - 2. časť1 400 rokov od vzniku Samovej ríše - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

So Samovou ríšou súvisí aj bitka pri Vogastisburgu. Nikto ale nevie, kde presne to bolo, ale aj napriek tomu sa stala prelomovou udalosťou slovanských dejín. Počas bitky v roku 631 alebo 632 porazili Slovania na čele so Samom jednotky franského kráľa Dagoberta.

1 400 rokov od vzniku Samovej ríše - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po bitke pri neznámom Vogastisburgu sa Slovania tešili z nečakaného úspechu, keď porazili Franskú ríšu. Svojmu vodcovi Samovi odvtedy pripisovali doslova božské schopnosti. Vládca slovanských kmeňov si tiež získal nových spojencov a pre najbližších sa stal symbolom šťastia. Ponúkame vám poslednú čas príbehu o Samovej ríši, ktorý pripravil Lukáš Mano.

1 400 rokov od vzniku Samovej ríše Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame