Stalo sa pred... 21. október - 27. október

Stalo sa pred... 21. október - 27. október

Pri vyslovení mena Alfred Nobel sa nám vybaví vynález dynamitu a ocenenie, ktoré sa udeľuje za najväčší prínos ľudstvu vo vybraných oblastiach vedy a spoločnosti. Výročím narodenia jej zakladateľa začne Boris Koreň dnešné vydanie našej rubriky.

Stalo sa pred... 21. október - 27. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Označovali ho ako kráľa operety. Je maďarským hudobným skladateľom, no jeho život je spojený výrazne so Slovenskom. Rubriku pripravuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 21. október - 27. október Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 190 rokmi, 21. októbra 1833, sa narodil Alfred Nobel. Autor asi 350 patentov v oblasti chémie je známy ako vynálezca dynamitu, ale najmä vďaka Nobelovej cene udeľovanej nadáciou, ktorú založil a vložil do nej prostriedky.

- pred 100 rokmi, 23. októbra 1933, prišiel na svet spisovateľ Ján Lenčo. Je autorom kníh pre deti a mládež, sci-fi literatúry a esejí, ale jeho najvýznamnejšou oblasťou tvorby je historický román.

- pred 80 rokmi, 23. októbra 1943, sa narodil spevák Václav Neckář. Sú za ním desiatky hitov a hral hlavnú úlohu v niekoľkých kultových česko-slovenských filmoch.

- pred 75 rokmi, 24. októbra 1948, zomrel Franz Lehár, ktorého označovali ako kráľa operety. Jeho životný príbeh je spätý aj so Slovenskom, narodil sa v Komárne a žil aj v Bratislave a v Lučenci.

- pred 55 rokmi, 27. októbra 1968, prijalo Národného zhromaždenie Ústavný zákon o československej federácii. Mali ju tvoriť dve rovnoprávne republiky so silnými právomocami. Následné zákony prijímané už v podmienkach okupácie Česko-Slovenska vojskami Varšavskej zmluvy ale podstatne obmedzili právomoci republík v prospech centra.

- pred 30 rokmi, 26. októbra 1993, zomrel herec František Filipovský. Hral v mnohých filmoch, ktoré patria k zlatému fondu československej kinematografie. Takmer neprekonateľný bol v dabingu, kde prepožičal hlas aj francúzskej komediálnej hviezde Louisovi de Funes.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame