65. výročie NASA

65. výročie NASA

Tento mesiac si Americký národný úrad pre letectvo a vesmír, ktorý pozná celý svet pod skratkou NASA, pripomína 65. výročie svojho vzniku. Šlo o jednu z prvých organizácií, ktorá sa začala venovať výskumu kozmu na profesionálnej úrovni. Ako sa to celé začalo?

65. výročie NASA - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedeli ste, že označenie big bang alebo veľký výbuch vzniklo vlastne ako urážka? Vedci z jedného tábora sa smiali tým druhým, ktorí podporovali teóriu o počiatku kozmu a jeho neustálej premene.

65. výročie NASA - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prví vedci skúmali vesmír už v staroveku. Napriek obmedzeným možnostiam dosiahli skvelé poznatky – Číňania napríklad dokázali predpovedať zatmenie Mesiaca viac ako sto rokov dopredu. Moderná veda napreduje míľovými krokmi, ale stále je viac toho, čo nevieme, ako vieme.

65. výročie NASA - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Záujem o vesmír tu bol odjakživa, jeho moderné skúmanie je však vecou iba nedávnej minulosti – pred 65 rokmi vznikla NASA a odštartovali sa vesmírne preteky, v ktorých spočiatku vyhrával Sovietsky zväz.

65. výročie NASA - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budeme sa venovať aj budúcnosti – plánujú sa misie na Mesiac, hovorí sa aj o dlho očakávanom lete ľudskej posádky na Mars, ale všetko ešte môže byť aj inak.

65. výročie NASA - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano FOTO: freepik

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame