Stalo sa pred... 28. október - 3. november

Stalo sa pred... 28. október - 3. november

Nielen u našich susedov v Českej republike, ale od roku 2021 máme dnes aj na Slovensku štátny sviatok. Pripomíname si ním Deň vzniku samostatného Česko-Slovenska. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 28. október - 3. november Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Až do rozšírenia televízneho vysielania a neskôr internetu bol najdôležitejším a najdôveryhodnejším šíriteľom informácií rozhlas. Druhú časť rubriky začne Boris Koreň pripomienkou udalosti, ktorá ku ktorej sa dodnes vracajú teoretici skúmajúci vplyv médií.

Stalo sa pred... 28. október - 3. november Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 105 rokmi, 28. októbra 1918, vydal Národný výbor v Prahe zákon, ktorým deklaroval založenie nového spoločného štátu. Na jeho rokovaní bol aj slovenský politik Vavro Šrobár a na vyhlásení je aj jeho podpis. Vznikla Československá republika.

- pred 105 rokmi, 30. októbra 1918, sa nezávisle od udalostí v Prahe zišli v Turčianskom svätom Martine slovenskí politickí a národní predstavitelia. V prijatom vyhlásení - Martinskej deklarácii - sa prihlásili k spoločnému štátu.

- pred 100 rokmi, 29. októbra 1923, vyhlásilo Národné zhromaždenie v Ankare Tureckú republiku. Z jadra Osmanskej ríše sa začal formovať štát, ktorý vďaka reformám jeho prvého prezidenta - Mustafa Kemala zvaného Atatürk – Otec Turkov - prešiel zásadnými zmenami, v moslimskom svete dovtedy až nepredstaviteľnými.

- pred 85 rokmi, 30. októbra 1938, vysielala americká rozhlasová stanica CBS experimentálnu rozhlasovú hru na motívy sci-fi románu Herberta Georga Wellsa Vojna svetov. Realistické stvárnenie vpádu Marťanov na našu planétu vyvolalo podľa niektorých zdrojov paniku medzi poslucháčmi. Udalosť sa zapísala do dejín ako príklad obrovského vplyvu rozhlasového vysielania na vnímanie skutočnosti.

- pred 85 rokmi, 2. novembra 1938 prijali zástupcovia Nemecka, Talianska, Maďarska, Česko-Slovenska, Slovenska a Karpatskej Ukrajiny dohodu známu ako Viedenská arbitráž. Slovensko podľa nej muselo Maďarsku odstúpiť južné územia s rozlohou takmer 12 tisíc štvorcových kilometrov a s viac než miliónom obyvateľov.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame