Stalo sa pred... 4. november - 10. november

Stalo sa pred... 4. november - 10. november

Dnes začneme netradične - piesňovým hitom z 60. rokov. Spoznáte ho? Naspievala ho asi najznámejšia spevácka dvojica československej populárnej hudby. Pripravil Boris Koreň.

Stalo sa pred... 4. november - 10. november Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dlho pestovaná nenávisť, organizovaná a propagovaná dokonca zo strany politikov, či štátu, viedla v histórii k mnohým tragickým udalostiam. Je to aj dnes a tak vidíme utrpenie na východ od nás, na Blízkom východe, alebo na iných miestach nášho sveta. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 4. november - 10. november Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 130 rokmi, 6. novembra 1893, zomrel pravdepodobne na choleru ruský hudobný skladateľ Peter Iľjič Čajkovskij. Zložil šesť symfónií, jedenásť opier, z ktorých najznámejšími sú Eugen Onegin a Piková dáma, a balety Labutie jazero, Šípková Ruženka a Luskáčik.

- pred 105 rokmi, 10. novembra 1918, sa narodil herec, dramatik a spisovateľ Miroslav Horníček. Jeho nenapodobiteľný rozprávačský talent bol známy z rozhlasu, televízie aj autorských divadelných recitálov.

- pred 95 rokmi, 4. novembra 1928, sa narodila Yvetta Simonová. Spolu s Milanom Chladilom vytvorila asi najznámejšiu spevácku dvojicu v histórii česko-slovenskej populárnej hudby. Mala aj dlhú a úspešnú sólovú dráhu a podľa niektorých zdrojov naspievala až 500 piesní.

- pred 85 rokmi, z 9. na 10. novembra 1938, nemeckí nacisti uskutočnili najväčší pogrom v dejinách. Jeho poeticky znejúci názov Krištáľová noc vznikol ako výraz toho, že ulice nemeckých miest po ňom pokrývala vrstva črepín z rozbitých výkladov, lustrov, okien a pohárov. Viac ako 90 Židov zavraždili a okolo 30 000 ich internovali v koncentračných táboroch.

- pred 80 rokmi, 9. novembra 1943, sa vo Washingtone dohodlo 44 krajín, že založia Správu Spojených národov pre pomoc a obnovu, UNRRA. Jej cieľom bolo zabrániť hladu a šíreniu epidémií, pomáhať ľuďom zasiahnutým 2. svetovou vojnou a pomôcť krajinám obnoviť zničený priemysel a poľnohospodárstvo.

- pred 75 rokmi, 8. novembra 1948, zažil česko-slovenský šport najväčšiu tragédiu vo svojej histórii. V lietadle, ktoré sa za dodnes neobjasnených okolností zrútilo nad kanálom La Manche, zahynula takmer polovica hokejového reprezentačného mužstva Česko-Slovenska. Medzi šiestimi obeťami bola aj slovenská hokejová hviezda Ladislav Troják.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame