Elektráreň v dome

Elektráreň v dome

Nazvali sme ho Elektráreň v dome, čo je téma veľmi aktuálna... Pojmy ako energetické spoločenstvo alebo komunita sú už aj v našej legislatíve, no do praxe ich transformujú najmä nadšenci. V úvode dnešnej časti Príbehu na týždeň sa Blažena Bóoczová rozprávala s Helenou Zamkovskou z OZ Priatelia Zeme CEPA práve o týchto  priekopníkoch, ktorí sú pre ostatných vzormi.

Elektráreň v dome - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Elektráreň v dome, na dome, či pri ňom – hlavné je, aby využívala obnoviteľné zdroje. To je náš príbeh a Blažena Bóoczová predstavuje priekopníkov v tomto smere. Dnes to budú dve jedinečné školy – výrazne znížili spotrebu energií a vďaka inštalovanej solárnej technike si dokážu vyrobiť vlastné teplo aj elektrinu.

Elektráreň v dome - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Znížiť spotrebu elektriny, alebo si ju vyrobiť z obnoviteľných zdrojov. Aj u nás je zopár nadšencov, ktorí majú výdrž a hľadajú stále nové možnosti. V príbehu sme už predstavili niekoľko príkladov dobrej praxe. Dnes s Blaženou Bóoczovou pôjdeme po ďalšiu inšpiráciu do blízkeho zahraničia.

Elektráreň v dome - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kým svieti slnko, vieme vyrábať elektrinu... V dnešnej časti príbehu o elektrárňach v dome predstaví Blažena Bóoczová jedného z nadšencov – Ľuboša Petroviča, ktorý sa dal na testovanie balkónovej solárnej elektrárne a o svoje zistenia sa rád podelí.

Elektráreň v dome - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď sa slovo fanúšik spája v prvom rade so športom, Michal Chabada sa považuje za fanúšika technologického. Je zakladateľom portálov o mobiloch aj elektromobiloch a oboje súvisí s hlavnou témou nášho príbehu Elektráreň v dome. Aj jeho poslednú časť pripravila Blažena Bóoczová. Bude o solárnej elektrárni na rodinnom dome Chabadových, ktorá vyrába elektrinu pre celú domácnosť.

Elektráreň v dome - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Blažena Bóoczová FOTO: pixabay/schropferoval

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame