Stalo sa pred... 11. november – 17. november

Stalo sa pred... 11. november – 17. november

Keď sa stretneme s termínom Norimberský proces, väčšine z nás sa hneď vybaví, že v ňom súdili a odsúdili popredných nacistických zločincov zodpovedných za hrôzy druhej svetovej vojny. Menej známy je podobný súdny tribunál, ktorý sa konal v Tokiu. Pripomienkou jeho výročia začne Boris Koreň prvú časť našej rubriky.

Stalo sa pred... 11. november – 17. november Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V druhej časti našej rubriky Boris Koreň pripomenie aj slávneho bratislavského rodáka, ktorý vo svojej dobe patril k najslávnejším hudobným interpretom v Európe.

Stalo sa pred... 11. november – 17. november Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 245 rokmi, 14. novembra 1778, prišiel v Bratislave na svet Johann Nepomuk Hummel. Patrí k najznámejším hudobným osobnostiam vtedajšej Európy. Preslávil sa nielen ako hudobný skladateľ, ale aj ako klavírny virtuóz.

- pred 105 rokmi, 12. novembra 1918, sa narodil hudobný skladateľ a dirigent Bartolomej Urbanec. Je známy najmä ako autor skladieb štylizovanej ľudovej hudby, no komponoval aj scénickú hudbu, hudbu k filmom a napísal štyri opery.

- pred 105 rokmi, 14. novembra 1918, sa narodil Pavlík Morozov. Sovietski komunisti pestovali jeho kult martýra a dávali ho deťom za vzor. V 20. rokoch tento nešťastný chlapec pod vplyvom komunistickej propagandy udal svojho otca ako kulaka a viacerých obyvateľov dediny za ukrývanie obilia. V roku 1932 ho spolu s mladším bratom zavraždili neznámi páchatelia .

- pred 90 rokmi, 15. novembra 1933, sa narodila spisovateľka Jaroslava Blažková. Bola veľkým talentom 60. rokov, jej román Nylonový mesiac prijali čitatelia aj kritika s nadšením. V roku 1968 emigrovala a komunistický režim sa ju potom snažil vygumovať z verejnej pamäte. Po Nežnej revolúcii vyšli jej diela znova a pridala k nim niekoľko ďalších.

- pred 80 rokmi, 16. novembra 1943, v bojoch o ukrajinské mesto Ovruč padol kapitán Ján Nálepka. Bol dôstojníkom slovenskej armády, no spolupracoval s partizánmi, dezertoval k nim a stal sa veliteľom slovenskej partizánskej jednotky. Hoci nikdy nebol komunistom a angažoval sa v Agrárnej strane, komunisti si ho privlastnili a desaťročia zneužívali jeho pamiatku na svoju propagandu.

- pred 75 rokmi, 12. novembra 1948, sa vynesením rozsudkov skončil Tokijský tribunál. Jeho cieľom bolo potrestať japonských vojenských a politických vodcov zodpovedných za vojnové zločiny, spáchané v druhej svetovej vojne. Z 28 obžalovaných bolo 25 odsúdených, siedmi dostali trest smrti.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame