60. rokov Slovenského filmového ústavu

60. rokov Slovenského filmového ústavu

Je našou jedinou štátnou inštitúciou, ktorá sa zoberá filmom zo všetkých strán. Ochraňuje ho, uchováva, sprístupňuje verejnosti, digitalizuje staršie audiovizuálne diela. Reč je o Slovenskom filmovom ústave, ktorý si v tomto roku pripomína 60. výročie svojho vzniku. A príbeh o ňom začína Lukáš Mano požiarom... Minulý rok zachvátil oheň suterén Kina Lumiére v Bratislave.

60. rokov Slovenského filmového ústavu - 1. časť A Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola manažérka kina Zita Hosszuová a jedno z vysvetlení, prečo práve tento priestor zohráva takú dôležitú úlohu na filmovej scéne. Požiar bol zničujúci. Ale poďme pekne po poriadku...

60. rokov Slovenského filmového ústavu - 1. časť B Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovenský filmový ústav si pripomína 60. výročie svojho vzniku. Dejiny audiovizuálnej tvorby na našom území však majú hlbšie korene.

60. rokov Slovenského filmového ústavu - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Začínali so štyrmi zamestnancami, dnes ich majú 86. Všetko sú to odborníci, ktorí spracúvajú a uchovávajú naše audiovizuálne dedičstvo. Len pre predstavu – ak by sme chceli sledovať všetky zbierky Slovenského filmového ústavu v jednom kuse a bez prestávky, zabralo by nám to jeden rok a 65 dní. Lukášovi Manovi povedal viac riaditeľ inštitúcie Peter Dubecký.

60. rokov Slovenského filmového ústavu - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

60. roky patrili k zlatej ére našej kinematografie. Jej rozkvet však zastavila okupácia vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 a tiež normalizačný proces. Umelci sa ale snažili tvoriť ďalej, i keď mnohí to nemali ľahké a narážali na cenzúru. Aká je súčasná tvorba, povie Lukáš Mano v ďalšej časti príbehu venovanom 60. výročiu Slovenského filmového ústavu.

60. rokov Slovenského filmového ústavu - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tým, čím je pre knihy národná knižnica alebo pre výtvarné umenie národná galéria, tým je pre film Slovenský filmový ústav. Sústreďuje, uchováva a ochraňuje audiovizuálne diela a známy je aj za našimi hranicami.

60. rokov Slovenského filmového ústavu - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Lukáš Mano FOTO: TASR - Pavol Zachar

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame