Stalo sa pred... 25. november – 1. december

Stalo sa pred... 25. november – 1. december

V úvode našej rubriky Boris Koreň pripomenie dve ženy, ktoré dnes už len málokto pozná, no rozhodne si zaslúžia, aby sme na ne nezabúdali.

Stalo sa pred... 25. november – 1. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Diktatúry neznášajú nezávislé myslenie a slobodnú tvorbu, ktorá odporuje predstavám ich ideológov. Doplatil na to aj jeden z najvýznamnejších slovenských výtvarných umelcov druhej polovice minulého storočia. Boris Koreň začne druhú časť rubriky spomienkou na túto osobnosť.

Stalo sa pred... 25. november – 1. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 165 rokmi, 26. novembra 1858, sa narodila Mária Royová. Spolu so sestrou Kristínou založili a rozvíjali charitatívne zariadenia v Starej Turej a okolí. Celé roky pomáhali deťom, starým a chorým ľuďom. Mária bola aj autorkou prvého slovenského kresťanského spevníka Piesne sionské a Kristína spisovateľkou.

- Pred 110 rokmi, 1. decembra 1913, sa narodil významný slovenský klasický filológ a prekladateľ Miloslav Okál.

- pred 90 rokmi, 29. novembra 1933, prišiel na svet významný slovenský sochár, maliar a keramikár Andrej Rudavský. V roku 1972 ho komunisti odstavili z verejného života, zakázali jeho oficiálne výstavy a nákup diel do zbierok a galérií a sedem jeho sôch v exteriéroch zničili. Jeho sochy a iné diela nájdeme v Rakúsku, Japonsku, Indii, v New Yorku pred budovou OSN je jeho socha nazvaná Vierozvestcovia, v Nórsku, či Ríme.

- pred 80 rokmi, 28. novembra 1943, sa začala Teheránska konferencia. Bola prvým osobným stretnutím hlavných spojencov antihitlerovskej koalície - amerického prezidenta Roosevelta, britského ministerského predsedu Churchilla a sovietskeho vodcu Stalina. Najdôležitejším výsledkom bola konkrétna dohoda o otvorení druhého, západného frontu.

- pred 75 rokmi, 28. novembra 1948, sa narodila jedna z najvýznamnejších svetových filmových režisérok Agnieszka Holland.

- pred 10 rokmi, 29. novembra 2013, zomrel lekár Imrich Sečanský. Je priekopníkom zdravého stravovania na Slovensku. Bol zakladateľom štátneho ústavu pre výživu ľudu a rôznych ďalších inštitúcií, zaslúžil sa o vybudovanie spoločného stravovania na pracoviskách a v školách.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame