Stalo sa pred... 2. december – 8. december

Stalo sa pred... 2. december – 8. december

Hoci niektorí výnimoční umelci zomreli už pred desaťročiami, či stáročiami, nad ich odkazom dodnes stojíme v tichom úžase. Dnešné vydanie našej rubriky začne Boris Koreň spomienkou zo sveta opery.

Stalo sa pred... 2. december – 8. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnešní mladí chlapci ju už nezažívajú, no mnohí hovoria, že je to škoda, pretože práve tam sa naučili disciplíne a poriadku. Už možno tušíte, že reč je o povinnej vojenskej službe - tento týždeň si pripomenieme jej výročie.

Stalo sa pred... 2. december – 8. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- Pred 155 rokmi, 5. decembra 1868, podpísal rakúsko-uhorský panovník, cisár František Jozef I., zákon o brannej moci, vlastibrane a domobrane. Začala sa ním všeobecná branná povinnosť a základná vojenská služba vtedy trvala tri roky.

- pred 100 rokmi, 2. decembra 1923, sa narodila sopranistka gréckeho pôvodu Mária Callasová. Je uznávaná ako jedna z najväčších operných speváčok minulého storočia.

- pred 75 rokmi, 2. decembra 1948, sa narodil reprezentant Československa vo futbale, hráč Bohemians Praha Antonín Panenka. Do histórie futbalu vstúpil najmä pokutovým kopom vo finále Majstrovstiev Európy 1976 proti NSR.

- pred 75 rokmi, 7. decembra 1948, sa narodil spevák Pavol Hammel, ktorý založil v roku 1963 kultovú skupinu Prúdy. Je autorom mnohých hitov, ktoré sa hrajú dodnes - Učiteľka tanca, Medulienka, Cirkus leto, či ZRPŠ.

- pred 60 rokmi, 4. decembra 1963, sa narodil dvojnásobný majster Európy Jozef Sabovčík. Ako prvý krasokorčuliar v histórii skočil na medzinárodnej súťaži štvoritý skok.

- pred 10 rokmi, 5. decembra 2013, zomrel jeden najslávnejších politických vodcov 20. storočia Nelson Mandela. Desaťročia väznený bojovník proti apartheidu, sa v roku 1994 stal prvým čiernym prezidentom Juhoafrickej republiky.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame