Stalo sa pred... 9. december - 15. december

Stalo sa pred... 9. december - 15. december

Dnešné spomínanie na udalosti a osobnosti začne Boris Koreň jedným z najlepších slovenských básnikov.

Stalo sa pred... 9. december – 15. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už veľmi skoro po začiatku vysielania rozhlasu z Bratislavy po roku 1926 vstúpila do života mnohých detí rozhlasová rozprávka. A prvou rozprávkarkou, ktorá ich nielen čítala, ale aj pre ne písala, bola teta Hana. Jej výročie pripomenie Boris Koreň.

Stalo sa pred... 9. december – 15. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 120 rokmi, 11. decembra 1903, zomrel jazykovedec Martin Hattala. Zjednotil bernolákovčinu a štúrovčinu, bol autorom modernej slovenskej gramatiky a spolutvorcom spisovnej slovenčiny.

- pred 105 rokmi, 12. decembra 1918, sa narodil básnik Šefan Žáry. Je autorom desiatok básnických zbierok, spomienkových próz, esejí, prekladal z francúzštiny, taliančiny a španielčiny.

- pred 100 rokmi, 11. decembra 1923, prišiel na svet generál Ivan Otto Schwarz. Bol legendárnym československým pilotom britského kráľovského letectva. Bol členom posádky, ktorá v roku 1943 potopila nacistickú loď Alsterufer, prevážajúcu strategické suroviny. Väčšinu svojho života prežil v emigrácii v Spojenom kráľovstve.

- pred 95 rokmi, 10. decembra 1928, sa narodil básnik, prekladateľ, esejista a literárny historik Milan Rúfus. Bol niekoľkokrát nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru.

- Pred 65 rokmi, 11. decembra 1958, zomrela Hana Gregorová. Bola spisovateľkou, novinárkou, prvou rozhlasovou „rozprávkarkou“ a veľkou bojovníčkou za práva žien.

- pred 55 rokmi, 15. decembra 1968, zomrel Miloš Alexander Bazovský. Bol jedným z najreprezentatívnejších predstaviteľov slovenského maliarstva a grafiky minulého storočia. Jeho celoživotnou inšpiráciou sa stalo ľudové umenie, architektúra a vidiek.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame