Stalo sa pred... 16. december - 22. december

Stalo sa pred... 16. december - 22. december

V posledných týždňoch sa do centra verejnej diskusie dostala aj téma úrovne a spôsobu ochrany nášho prírodného dedičstva. Boris Koreň v prvej časti rubriky pripomenie výročie jedného z našich národných parkov.

Stalo sa pred... 16. december – 22. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hudba, história a poézia - udalosti z týchto oblasti ľudskej tvorivosti budú témou druhej časti rubriky Borisa Koreňa.

Stalo sa pred... 16. december – 22. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

- pred 125 rokmi, 16. decembra 1898, sa narodil významný slovenský básnik Ján Smrek, vlastným menom Ján Čietek.

- pred 80 rokmi, 22. decembra 1943, sa narodil básnik a prozaik Štefan Moravčík. Patrí k jedinečným autorom slovenskej poézie a prózy. Jeho tvorba je charakteristická hravosťou a experimentovaním s jazykom, je autorom mnohých jazykových novotvarov.

- pred 75 rokmi, 18. decembra 1948, prijala Slovenská národná rada zákon o zriadení Tatranského národného parku.

- pred 75 rokmi, 18. decembra 1948, prijala Slovenská národná rada aj Zákon o Slovenskej filharmónii, našom národnom a hlavnom symfonickom orchestri.

- pred 20 rokmi, 17. decembra 2003, zomrel Karol L. Zachar. Patrí k najvýznamnejším divadelným a filmovým tvorcom našej histórie. Jeho profesionálny záujem bol obdivuhodný - bol hercom, režisérom, kostýmovým a scénickým výtvarníkom, kresliarom a v neposlednom rade vynikajúcim pedagógom.

- pred 5 rokmi, 21. decembra 2018, nás navždy opustil historik a popularizátor Pavel Dvořák. Napísal vyše dvadsať kníh, stovky článkov, scenáre pre približne 100 televíznych filmov a nahral zhruba 100 rozhlasových pásiem venovaných histórii.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame