Stalo sa pred... 23. december - 29. december

Stalo sa pred... 23. december - 29. december

Sú výnimočné herecké hlasy, na ktoré nezabudneme ani roky potom, ako nás navždy opustili. Ani by sme možno nevedeli priamo povedať, čo nás na nich uchvacuje, no sú hneď rozlíšiteľné a hneď si ich zapamätáme. Medzi hercom s takýmto darom patril podľa Borisa Koreňa aj ten, ktorého okrúhle výročie narodenia si dnes pripomíname.

Stalo sa pred... 23. december - 29. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi výročiami, ktoré si pripomenieme s Borisom Koreňom v druhej časti našej rubriky, je nenápadná udalosť, ktorou sa ale začal písať jeden z najslávnejších slovenských televíznych fenoménov.

Stalo sa pred... 23. december - 29. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 23. decembra – 29. decembra

- pred 115 rokmi, 25. decembra 1908, sa narodila spisovateľka pre deti, autorka knihy Rozprávky starej matere, Mária Jančová

- pred 85 rokmi, 25. decembra 1938, zomrel spisovateľ Karel Čapek. Bol prvým českým spisovateľom, ktorý doslova prerazil do sveta. Najmä jeho dramatická tvorba bola často prekladaná a divácky úspešná a dočkala sa aj filmového spracovania.

- pred 80 rokmi, 25. decembra 1943, uzavreli predstavitelia občianskeho a komunistického protifašistického odboja Vianočnú dohodu. Predpokladala ozbrojené povstanie proti vtedajšiemu režimu vojnovej Slovenskej republiky, obnovenie Československa, ale zároveň deklarovala priblíženie sa k Sovietskemu zväzu.

- pred 70 rokmi, 23. decembra 1953, sa narodil populárny herec Marián Geišberg

- pred 70 rokmi, 25. decembra 1953, zomrel slovenský dramatik a spisovateľ Július Barč-Ivan. Napísal 12 divadelných hier, z ktorých najvýznamnejšou je Matka.

- pred 65 rokmi, 28. decembra 1958, sa odvysielaním predstavenia Slovenského národného divadla - hry Bertolda Brechta Život Galileiho - začala písať tradícia slávnych bratislavských televíznych pondelkov.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame