Stalo sa pred... 30. december - 5. január

Stalo sa pred... 30. december - 5. január

Ešte pred pár desaťročiami boli zimy, keď bolo naozaj zima. A niekedy naváľalo toľko snehu, že deti nechodili do školy a veľa fabrík sa muselo nakrátko aj zatvoriť, lebo nebolo uhlia. A keď nebolo uhlia, nebolo ani elektriny na ich prevádzku. Boris Koreň v prvej časti rubriky pripomenie aj jednu z posledných veľkých zimných kalamít v Česko-Slovensku.

Stalo sa pred... 30. december - 5. január Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sú, našťastie, dávno preč časy, keď sme boli nútení pokútne meniť československé koruny za marky, či šilingy. V peňaženkách máme dokonca rovnaké bankovky ako v Nemecku, Rakúsku, či ďalších 17 krajinách Európskej únie. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 30. december - 5. január Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 30. decembra 2023 - 4. januára 2024

- Pred 115 rokmi, 31. decembra 2008, sa narodil Simon Wiesentahl. Svoj život po skončení druhej svetovej vojny venoval prenasledovaniu nacistických vojnových zločincov. Vďaka jeho pátraniu sa podarilo vyhľadať okolo 1100 nacistických zločincov, masových vrahov z koncentračných táborov a ich pomocníkov.

- pred 100 rokmi, 3. januára 1924, zomrel mladý talentovaný básnik, ktorý výrazne ovplyvnil českú aj slovenskú poéziu, Jiří Wolker. Na Slovensku si ho pripomíname aj najstaršou súťažou mladých autorov Wolkrova Polianka.

- pred 90 rokmi, 4. januára 1934, sa narodil bývalý slovenský prezident v rokoch 1999 až 2004, prozaik, dramatik a scenárista Rudolf Schuster. Bol prvou hlavou štátu, ktorú si občania vybrali v priamej voľbe. V jeho funkčnom období sa Slovenskej republike úspešne podarilo zavŕšiť prístupové procesy do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie.

- pred 55 rokmi, 31. decembra 1968, vznikla Slovenská socialistická republika. Umožnilo to prijatie Zákona o československej federácii, no v čase okupácie vojskami Sovietskeho zväzu zďaleka nedosiahla očakávané ciele.

- pred 45 rokmi, v noci z 31. decembra na 1. januára 1979, klesla za šesť hodín teplota v Československu o dvadsať, za šestnásť hodín niekde dokonca o tridsať stupňov. Pre nedostatok uhlia a elektriny a mrznúcu naftu nastala krízová situácia. Štát musel vyhlásiť takzvané uhoľné prázdniny, boli zatvorené galérie, múzeá, kaviarne a dokonca televízia obmedzila svoje vysielanie.

- pred 15 rokmi, 1. januára 2009, Slovenská republika po piatich rokoch v Európskej únii opustila svoju menu. Naším platidlom sa stalo euro.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame