Najnebezpečnejší tvor v guatemalskej džungli?

Najnebezpečnejší tvor v guatemalskej džungli?

Odborník na mayskú kultúru a náboženstvo prof. Milan Kováč z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského vraví, že podľa guatemalských robotníkov je to nadšený biely muž s mačetou.

Profesor Milan Kováč je členom česko-slovenského archeologického tímu, ktorý od roku 2015 pátra po pradávnych mayských mestách v severnej časti Guatemaly. Aj vďaka technológii leteckého laserového snímkovania sa archeológom podarilo na severe krajiny objaviť vyše 70 mayských miest. Jedno z nich, Yax Balam, je pravdepodobne jedno z najstarších vôbec na svete!

Soňa Hagarová sa s ním však rozprávala aj o špecifikách guatemalského kresťanstva, ktoré uctieva „čierneho Krista“, či patróna nerestného života – sv. Mašimóna, o tom, prečo Mayovia nemali na cestách ani jednu zákrutu alebo aj o tom, ako vyzeral skutočný mayský fejsbúk.

Najnebezpečnejší tvor v guatemalskej džungli? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viacej zaujímavých reportáží z našej planéty si vypočujte vo vydaní Štúdia SVET v sobotu 20.01.2024 o 10:05 v Rádiu Slovensko (repríza - nedeľa 21.01.2024 o 19:05). Po odvysielanej premiére nájdete vydanie Študia SVET aj v našom webarchíve alebo v podcastových službách. Z podcastovej verzie ste si vypočuli aj tento bonusový materiál.

Autorka: Soňa Hagarová; Foto: PIXABAY/DEZALB

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame