Zápas o Antarktídu

Zápas o Antarktídu

Zdá sa vám, že vonku je zima? Pozývame vás teda na juh – naozaj na ďaleký juh, kde je zima úplne iná... Antarktída je najchladnejší kontinent. Práve tu sa odohral jeden z najznámejších zápasov o prvenstvo – o dosiahnutie južného pólu. Amundsen získal prvenstvo, Scott smrť. Po nich prišli stovky ďalších dobrodruhov, polárnikov a výskumníkov, boli medzi nimi aj Slováci. O tom bude príbeh Petry Strižkovej:

Zápas o Antarktídu - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bolo to heroické, ale aj šialené dobrodružstvo – putovanie v horskom teréne v mínus 30-stupňových mrazoch a silnom vetre do neznáma... Preteky o dosiahnutie najjužnejšieho bodu Zeme boli začiatkom 20. storočia veľmi prestížnou a sledovanou záležitosťou. Príbeh o tejto ceste, ale aj Slovákoch v Antarktíde pripravila Petra Strižková.

Zápas o Antarktídu - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Antarktída je najsuchší, nejveternejší, najchladnejší svetadiel s najvyššou priemernou nadmorskou výškou. Pre ľudí je tamojší pobyt obrovskou výzvou... Peter Valušiak chcel spolu s kamarátmi prejsť Antarktídu na lyžiach bez doplnenia zásob. A aby toho nebolo málo, na úvod expedície ešte mali aj zoskočiť z lietadla. Petre Strižkovej o tom povedal: 

Zápas o Antarktídu - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobyvatelia polárnych oblastí putovali do neznáma len s minimom informácií, nehovoriac o extrémnych podmienkach. Včera sme hovorili o tom, ako dosiahol Južný pól aj prvý Slovák Peter Valušiak. Aj napriek tomu expedíciu z roku 1996 nepovažoval za úspešnú, lebo spravil len polovicu plánovanej cesty. Stále sníval o sólo prechode Antarktídou. Podarilo sa? Počúvajte príbeh Petry Strižkovej.

Zápas o Antarktídu - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Expedícia Nóra Roalda Amundsena ako prvá na svete dosiahla južný pól. V príbehu Petry Strižkovej sme sa inšpirovali jeho putovaním a sledovali sme „slovenskú stopu“ na Antarktíde. Je piatok, ideme do finále a ešte sme si nepovedali, kto bol vlastne prvý Slovák na najjužnejšom svetadieli? Pýtame sa botanika Ľubomíra Kováčika, ktorý tu bol niekoľkokrát.

Zápas o Antarktídu - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zem kralovnej Maud_TASR.jpg

Autorka: Petra Strižková; FOTO: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame