Stalo sa pred... 27. január - 2. február

Stalo sa pred... 27. január - 2. február

Dnešné spomínanie začneme veršami, ktoré takmer určite hneď spoznáte. Patria totiž k najznámejším a najkrajším spomedzi tých, s ktorými sme sa povinne stretávali na hodinách literatúry. Pripravil Boris Koreň.

Stalo sa pred... 27. január – 2. február (A) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj druhú časť našej rubriky venujeme spomienke na slovenského básnika. K piatku 2. februáru sa viažu hneď tri významné výročia.

Stalo sa pred... 27. január – 2. február (B) Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Stalo sa pred... 27. januára - 2. februára

- pred 195 rokmi, 27. januára 1829, sa narodil štúrovský básnik Ján Botto. Je autorom jednej z najznámejších básnických skladieb Smrť Jánošíkova.

- pred 175 rokmi, 2. februára 1849, prišiel na svet Pavol Ország Hviezdoslav. Je uznávaným a uctievaným slovenským básnikom, na jeho počesť sú pomenované mnohé kultúrne ustanovizne aj verejné priestory.

- pred 115 rokmi, 29. januára 1909, sa narodil Miloš Vesel. Patril k významným vojenským veliteľom Slovenského národného povstania. Pochádzal z výnimočnej zvolenskej rodiny Veselovcov, ktorej všetci štyria bratia - okrem neho aj najstarší Ivan a dvojičky Mirko a Milan sa so zbraňou v ruke zapojili do SNP.

-pred 105 rokmi, 29. januára 1919, sa narodil jeden z najvplyvnejších zakázaných autorov obdobia normalizácie Ladislav Mňačko. Jeho Oneskorené reportáže, ale najmä román Ako chutí moc si v 70. a 80. rokoch tajne medzi sebou požičiavali tisícky čitateľov.

- pred 80 rokmi, 2. februára 1944, sa narodil publicista a scenárista Eugen Gindl. V Novembri 1989 patril ku kľúčovým osobnostiam revolučných udalostí.

- pred 35 rokmi, 2. februára 1989, zomrel fenomenálny slovenský krasokorčuliar Ondrej Nepela. Už ako pätnásťročný bol tretí na majstrovstvách Európy a neskôr získal olympijské zlato, tri víťazstvá na majstrovstvách sveta a päťkrát titul majstra Európy. V decembri 2000 ho vyhlásili za najúspešnejšieho slovenského športovca 20. storočia.

Autor: Boris Koreň; Foto: Canva

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame