Vzácna amfora z Michaloviec. Čo ju spája s Trójskou vojnou?

Vzácna amfora z Michaloviec. Čo ju spája s Trójskou vojnou?

Vzácna amfora z Michaloviec. Čo ju spája s Trójskou vojnou?

Malé čriepky, ktoré sú dôkazom bohatej kultúry ľudí z čias strednej doby bronzovej starej zhruba 3500 rokov. V známej archeologickej lokalite vo Veľkých Raškovciach v Michalovskom okrese objavili ešte v 60.rokoch 20.storočia úlomky vzácnej keramiky. Odborníkom sa z nich podarilo zrekonštruovať niekoľko nádob. Medzi nimi aj amforu, určenú na spopolnené ľudské pozostatky. Zdobí ju unikátna rytina pohrebného sprievodu. Na tele nádoby sú ale aj prvky, ktoré môžu súvisieť s posmrtnou očistou v plameňoch posvätného ohňa.

Vzácna amfora z Michaloviec. Čo ju spája s Trójskou vojnou? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí archeológ Rastislav Hreha zo Zemplínskeho múzea v Michalovciach, ktoré sa môže pýšiť novou archeologickou expozíciou. Jej súčasťou je samozrejme aj spomínaná amfora. Spoznať však na nej môžete takisto ďalšie vzácne archeologické nálezy z regiónu Zemplína. Múzeum tiež k expozícii pripravilo špeciálny kurátorský výklad. Prvý je naplánovaný na túto nedeľu 4.februára 2024 v dvoch termínoch o 14:30 a 16:30 a druhý 25.februára 2024 v rovnakých časoch. Viac informácií nájdete na stránke Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Ďalšie diely rubriky sú na webe Rádia Slovensko.

FOTO Zemplínske múzeum v Michalovciach.jpg

Autor: Juraj Šimko, Foto: Zemplínske múzeum v Michalovciach

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame