Stalo sa pred... 3. február - 9. február

Stalo sa pred... 3. február - 9. február

Dnes budeme veľa hovoriť o osobnostiach z divadla a filmu, pretože na budúci týždeň si pripomenieme štyri ich výročia. Pripravil Boris Koreň-.

Stalo sa pred... 3. február – 9. február Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Sto rokov na budúci týždeň uplynie od jednej z najväčších tragédií na našom území, ktorú spôsobili prírodné živly. Pokračuje Boris Koreň.

Stalo sa pred... 3. február – 9. február Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 3. februára - 9. februára

- pred 115 rokmi, 4. februára 1909, sa narodil Pavol Braxatoris. Je jedným zo zakladateľov slovenskej operety a dvorným autorom Gejzu Dusíka. Napísal aj texty k viac ako dvom stovkám populárnych piesní, z ktorých mnohé sú známe dodnes.

- pred 100 rokmi, 4. februára 1924, sa narodil slovenský filmový režisér a scenárista Stanislav Barabáš. Bol popredným tvorcom československej novej vlny, ktorá náš film preslávila na celom svete.

- pred 100 rokmi, v noci zo 6. na 7. februára 1924, padla v lesníckej osade Rybô vo Veľkej Fatre lavína s historicky najväčším počtom obetí na Slovensku. Zasypala 22 ľudí, iba štyria prežili, medzi 18-timi obeťami bolo 15 detí.

- pred 30 rokmi, 7. februára 1994, zomrela slovenská herečka Naďa Hejná. V divadle a vo filme stvárnila viac ako 100 postáv. Celý svoj profesionálny život zostala verná martinskému divadlu.

- pred 15 rokmi, 7. februára 2009, zomrel Anton Petrák. Za účasť v zahraničnom, západnom odboji proti fašizmu sa mu komunistický režim odvďačil prenasledovaním a väznením. Po roku 1989 sa mu dostalo satisfakcie - bol povýšený do hodnosti generála a dostal vysoké slovenské, české, britské aj francúzske vyznamenania.

- pred 5 rokmi, 5. februára 2019, zomrel filmový režisér Václav Vorlíček. Nakrútil kultové české komédie a rozprávky, medzi nimi aj Tri oriešky pre Popolušku. Nazývali ho kráľom českej rozprávky a komédie.
Autor: Boris Koreň, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame