Červený kríž má už 105 rokov

Červený kríž má už 105 rokov

História už neraz potvrdila, aká veľká sila môže byť ukrytá v jedinej ľudskej myšlienke. Keď sa v roku 1859 mladý Švajčiar Henry Dunant rozhodol zorganizovať prvých dobrovoľníkov na pomoc raneným vojakom v bitke pri talianskom Solferine, ešte netušil, že vytvoril základ najväčšej humanitárnej organizácie na svete. Červený kríž  má  svoje princípy, predpisy, symboly, ale aj bohatú históriu – u nás má už 105 rokov. Venujeme mu aktuálny príbeh s Máriou Petríkovou.

Červený kríž má už 105 rokov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pracovníci a dobrovoľníci zo Slovenského Červeného kríža boli medzi prvými, ktorí pomáhali počas vojnového konfliktu na hraniciach s Ukrajinou. Poskytovali prvú pomoc, prepravovali imobilných ľudí, spájali rodiny. Aj v súčasnosti zabezpečujú ubytovanie, vzdelanie, zdravotnú starostlivosť utečencom. Mária Petríková navštívila kanceláriu územného spolku Bratislava-mesto.

Červený kríž má už 105 rokov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomíname si v ňom 105. výročie vzniku pobočky najväčšej humanitárnej organizácie na svete. Prakticky hneď po vzniku Československého Červeného kríža sa vyformoval aj predchodca dnešnej Mádeže Slovenského Červeného kríža. O aktivitách mladých červenokrižiakov povedal Márii Petríkovej koordinátor Richard Čanaky.

Červený kríž má už 105 rokov - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Či už v teréne, alebo v zariadeniach sociálnych služieb, tam všade sú pracovníci a dobrovoľníci Slovenského Červeného kríža. Svoju prácu prispôsobujú potrebám a ľuďom v jednotlivých regiónoch. Napriklad v hlavnom meste, v budove územného spolu Bratislava – mesto, je Domov sociálnych služieb, ktorý ponúka dennú ambulantnú starostlivosť o dospelých s mentálnym znevýhodnením. Zariadenie ukázala Márii Petríkovej riaditeľka Pavlína Ferenčič.

Červený kríž má už 105 rokov - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti výročia založeniamá sme sa venovali červenokrižiakom – pracovníkom a dobrovoľníkom v Slovenskom Červenom kríži. Sú súčasťou najväčšej humanitárnej organizácie na svete – Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorá združuje viac ako 190 krajín. Stále majú komu pomáhať. Slovo má Mária Petríková.

Červený kríž má už 105 rokov - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


cerveny kriz-TASR – František Iván.jpg

Autorka: Mária Petríková; FOTO: TASR – František Iván

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame