Paradajka si poradí s baktériou brušného týfusu

Paradajka si poradí s baktériou brušného týfusu

V roku 2016 sa objavila v Pakistane prvá epidémia rezistentného brušného týfusu proti antibiotikám. Vedci našli výborného bojovníka v obyčajnej paradajkovej šťave. Detaily má Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Brušný týfus vyvolávajú baktérie Salmonella typhi. Táto choroba si aj v dnešnej modernej dobe každoročne vyžiada približne 600 tisíc ľudských životov a medzi najohrozenejšie patria deti. Vedci z Cornellovej univerzity v New Yorku dokázali vyhrať boj nad laboratórne vyvinutou baktériou salmonely, ktorá spôsobuje brušný týfus. Nie je to spôsobené kyslosťou paradajkovej šťavy, ale látkami v nej, ktoré majú výrazne antibakteriálne účinky. Vedci prehľadali genóm paradajky a vystopovali v ňom gény pre dva antimikrobiálne peptidy, ktoré potláčajú rast salmonely brušného týfusu. Tieto šikovné peptidy dokonca zabíjajú salmonely, rezistentné voči ciprofloxacínu, antibiotiku, používanému pri liečbe brušného týfusu. Ďalšie experimenty ukázali, že tieto peptidy likvidujú aj iné typy salmonel, ktoré vyvolávajú otravy z jedla.

V roku 2021 bola v hrobe pri meste Odense, ktoré sa nachádza na dánskom ostrove Fyn, objavená železná čepeľ, ktorej vek archeológovia odhadli na 2 tisíc rokov. Takýto nález je cenný už sám o sebe. V tomto prípade je však  približne osem centimetrov dlhá čepeľ popísaná runami, ktoré patria k najstarším objaveným na území Dánska. Prastarý nápis pritom vedci objavili náhodou. Nájdená čepeľ bola najprv dva roky v depozitári múzea v Odense a len nedávno sa k nej vrátili odborníci, aby ju vyčistili a zakonzervovali. Počas práce na čepeli si všimli, že je z jednej strany zdobená ornamentmi. Ďalší výskum potom na druhej strane čepele odhalil runový nápis „ hirila “. V jazyku ľudí doby kamennej, ktorí obývali danú oblasť medzi rokmi 500 pred naším letopočtom až 400 nášho letopočtu, to znamenalo „malý meč". Experti však predpokladajú, že nápis môže byť aj meno majiteľa tohto unikátneho noža.

Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame