Trnavský požiarny štatút. Hrozil trest korbáčom za jeho porušenie?

Trnavský požiarny štatút. Hrozil trest korbáčom za jeho porušenie?

Trnavský požiarny štatút. Hrozil trest korbáčom za jeho porušenie?

Trnava mala svoj požiarny štatút od roku 1729. Podľa neho za ochranu pred ohňom v celom meste preberal zodpovednosť jeden zo senátorov vo funkcii kapitána. Ten mal na starosti okrem iného aj pravidelnú mesačnú kontrolu stavu komínov, či protipožiarnych zariadení. Štatút obsahoval takisto sankcie v prípade, že ho niekto porušil.

Trnavský požiarny štatút. Hrozil trest korbáčom za jeho porušenie? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí Lucia Duchoňová zo Západoslovenského múzea v Trnave, ktoré pri príležitosti 100.výročia založenia Okresnej hasičskej jednoty v Trnave, pripravilo výstavu s názvom „Blížnemu na pomoc“. Významné osobnosti, história hasičstva v Trnave a okolí, ale aj požiare, ktoré výrazne poznačili život v meste. To všetko sa dozviete na výstave sprístupnenej do 4.marca 2024 v sídelnej budove Západoslovenského múzea v Trnave.

Ďalšie diely rubriky sú na webe Rádia Slovensko.

HLAVNE FOTO Západoslovenské múzeum v Trnave.jpg

Galéria

Západoslovenské múzeum v Trnave 1.JPG Západoslovenské múzeum v Trnave 2.jpg Západoslovenské múzeum v Trnave 4.jpg HLAVNE FOTO Západoslovenské múzeum v Trnave.jpg Západoslovenské múzeum v Trnave 3.JPG
Autor: Juraj Šimko, Foto: Západoslovenské múzuem v Trnave

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame