Namiesto rakvy kuchynský hrniec! Ako sa kedysi pochovávali nepokrstené deti?

Namiesto rakvy kuchynský hrniec! Ako sa kedysi pochovávali nepokrstené deti?

Niektoré archeologické nálezy dokážu vzbudiť rozpačité reakcie. Príkladom môže byť aj hlinený hrniec zo 17. storočia, v ktorom boli uložené ostatky predčasne narodeného dieťaťa. Objavili ho v ruinách dávno zaniknutého kostola. Napriek tomu, že dnes nám môže pripadať takýto spôsob pochovávania nedôstojný, v minulosti to nebolo nič výnimočné.

Namiesto rakvy kuchynský hrniec! Ako sa kedysi pochovávali nepokrstené deti? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorí Alexander Botoš, archeológ a kurátor Gemersko-malohontského múzea so sídlom v Rimavskej Sobote, ktoré pripravilo vo svojich priestoroch výstavu s názvom „Stredoveké a včasnonovoveké hrnčiarstvo v Gemeri-Malohonte a Novohrade“. Spomínaný hlinený hrniec je len jedným z množstva zaujímavých exponátov, ktoré na nej uvidíte. Preneste sa niekoľko storočí do minulosti a spoznajte prácu hrnčiarov v týchto regiónoch! Čím sa líšila od ostatných a prečo sa práve tu darilo tomuto remeslu? Odpovede nielen na tieto otázky nájdete na výstave, ktorú si môžete pozrieť do 30. apríla 2024.

FOTO Gemersko-malohontské múzeum.JPG


Ďalšie diely rubriky sú na webe Rádia Slovensko.

Autor: Juraj Šimko; FOTO: Gemersko-malohontské múzeum

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame