Stalo sa pred... 17. február - 23. február

Stalo sa pred... 17. február - 23. február

Medzi Slovákov, ktorí sa preslávili vo svete, patrí aj výnimočný vynálezca v oblasti bezdrôtovej telegrafie. Doma, vo vtedajšom Česko-Slovensku, však uznanie nenašiel. Boris Koreň pripomenie okrúhle výročie jeho narodenia.

Stalo sa pred... 17. február - 23. február Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Druhú časť našej rubriky Boris Koreň začne spomienkou na publicistu a spisovateľa, ktorého občas nazývajú aj košickým Franzom Kafkom.

Stalo sa pred... 17. február - 23. február Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stalo sa pred... 17.  - 23. februára

- pred 160 rokmi, 17. februára 1864, sa narodil priekopník a vynálezca v oblasti rádiotelegrafie Jozef Murgaš. Niektorými objavmi predbehol aj výskum slávneho nobelistu Guglielma Marconiho.

- pred 100 rokmi, 19. februára 1924, sa narodil režisér, scenárista, maliar a grafik František Vláčil. Jeho Markéta Lazarová získala divácke ocenenie ako najdôležitejší československý film všetkých čias.

- pred 60 rokmi, 18. februára 1964, nás opustil herec, divadelný režisér, dramatik, prekladateľ a pedagóg Ján Borodáč. Bol spoluzakladateľom slovenského profesionálneho divadla.

- pred 45 rokmi, 21. februára 1989, spáchal v americkom San Diegu samovraždu spisovateľ a publicista Sándor Márai. Narodil sa a ranú mladosť prežil v Košiciach, no väčšinu života v emigrácii v európskych krajinách a v USA. Je považovaný za jedného z najdôležitejších spisovateľov maďarskej literatúry minulého storočia.

- pred 40 rokmi, 21. februára 1984, zomrel laureát Nobelovej ceny za literatúru, v ruštine píšuci spisovateľ Michail Alexandrovič Šolochov, autor románu Tichý Don.

- pred 25 rokmi, 23. februára 1999, zomrel herec Ivan Rajniak. V 60. a 70. rokoch minulého storočia patril v televízii a vo filme k najobsadzovanejším slovenským hercom.

Autor: Boris Koreň; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame