Legendárny hrdina Rusínov. Pomenovali po ňom rieku Laborec?

Legendárny hrdina Rusínov. Pomenovali po ňom rieku Laborec?

Bol súčasníkom Svätopluka I. z Veľkomoravskej ríše a preslávil sa mnohými hrdinskými činmi. Knieža Laborec stál na čele starého slovanského kmeňového zväzu, ktorého centrom bol hrad v Užhorode. V histórii Rusínov má nezastupiteľné miesto. Jedna z legiend hovorí dokonca o tom, že jeho meno nesie aj známa slovenská rieka.

Legendárny hrdina Rusínov. Pomenovali po ňom rieku Laborec? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorí Ľuba Kráľová, riaditeľka SNM - Múzea rusínskej kultúry v Prešove. S dejinami Rusínov sa však spájajú nielen legendárne osobnosti, ale aj mnohé tradície a remeslá, ktoré im kedysi zabezpečovali obživu. Málokto možno vie, že medzi Rusínmi boli veľmi zruční drotári, či košikári. Život mnohých bol však úzko spätý s poľnohospodárstvom a chovom oviec. Téme sa venuje aj najnovšia výstava v SNM - Múzeu rusínskej kultúry v Prešove. Ako sa žilo Rusínom v minulosti a v akých remeslách sa preslávili? Všetko sa dozviete na výstave s názvom „Čaro depozitu“, ktorú si môžete pozrieť do 30. septembra 2024.

Ďalšie diely rubriky sú na webe Rádia Slovensko.


Galéria

knieža LABOREC_WIKIPEDIA.jpg
Autor: Juraj Šimko; FOTO: Wikipedia (Peter Zelizňák)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame