500-ročné trosky portugalskej lode. Skrývali vzácny slovenský poklad?

500-ročné trosky portugalskej lode. Skrývali vzácny slovenský poklad?

Portugalsko bolo na prelome 15. a 16. storočia obrovská námorná veľmoc, ktorá ovládala významné obchodné cesty. Ich lode spájali mnohé svetové prístavy, no nie každej sa podarilo doplávať do cieľa. Trosky jednej z nich objavili v roku 2008 počas ťažby diamantov na pobreží Namíbie.

500-ročné trosky portugalskej lode. Skrývali vzácny slovenský poklad? Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hovorí Monika Orvošová, geologička Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Ako sa kedysi ťažila a spracovávala meď na našom území? Odpoveď nielen na túto otázku ponúka múzejné „Kinečko“, v rámci ktorého si môžete v dvoch krátkych cykloch pozrieť film Stanislava Manca „Cesty medi“. Nazrite do sveta baníctva a metalurgie od neskorého stredoveku až po raný novovek 23. februára a potom 22. marca 2024. Okrem toho si tiež môžete pozrieť aj výstavu fotografií a ukážok minerálov zo súkromných zbierok a zbierok múzea pod názvom „Minerály medi“. Podrobnejšie informácie hľadajte na stránke SMOPaJ v Liptovskom Mikuláši.

FOTO Libethenit_J.Česla.jpg

Na fotografii libethenit (foto J. Česla, zdroj: Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši)

FOTO Euchroit Albert Russ (1).jpg

Na fotografii euchroit (foto Albert Russ, zdroj: Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši)


Ďalšie diely rubriky História blízka-vzdialená nájdete na webe Rádia Slovensko.

Autor: Juraj Šimko; FOTO: pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame